Predsednica Odbora za evropske integracije Rezarta Krasniqi rekla je da je zamenik premijera Besnik Bislimi trebao da izvesti poslanike o sastancima u okviru dijaloga i o merama koje je EU uvela Kosovu, ali se nije pojavio.         Foto: AA

Zamenik premijer Kosova zadužen za dijalog sa Srbijom Besnik Bislimi nije se pojavio na sastanku Odbora za evropske integracije Skupštine Kosova na kome je trebao da izvesti poslanike o procesu dijaloga.

Iako se nije pojavio na sastanku, opozicioni poslanici su postavili na zid sale za sastanke četiri fotografije na kojima se vidi kako potpredsednik Bislimi gađa flašom poslanika opozicije na prošlonedeljnoj sednici Skupštine Kosova. Opozicija je time pokazala da Bislimija smatra odgovornim za fizički obračun koji se dogodio između vlasti i opozicije.

Nakon što se Bislimi nije pojavio na sastanku Odbora, predstavnici opozicionih partija održali su konferenciju za novinare.

Predsednica Odbora Rezarta Krasniqi iz Demokratskog saveza Kosova rekla je da je zamenik premijera Bislimi trebao da izvesti poslanike o sastancima u okviru dijaloga i o merama koje je EU uvela Kosovu.

„Svrha ovog sastanka je bila da potpredsednik vlade dođe i kaže nam o sankcijama Evropske unije protiv Kosova, jer mi, kao Odbor za evropske integracije, još uvek nemamo spisak projekata koji se odnose na zajedničke finansije Kosova-IPA, a na osnovu pravilnika taj spisak bi potpredsednik vlade morao da dostavi Skupštini“, naglasio je Krasniqi.

Poslanica Demokratske partije Kosova Blerta Deliu-Kodra kritikovala je zamenika premijera za ne izveštavanje, ocenivši da "beži od građana i opozicije". Ona je kazala da su građani zapostavljeni od ove Vlade sa uzastopnim aferama.

"Što pre budemo imali nove izbore, to će biti dobra vest za Kosovo, jer ovoj Vladi nedostaju kredibilitet i legitimitet", naglasila je Deliu-Kodra.

I poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadriaj pozvala je Vladu na transparentnost u dijalogu sa Srbijom, jer je na to obavezuje rezolucija usvojena u Skupštini Kosova.

“Vidite da ova Vlada beži od odgovornosti da izveštava o čemu su razgovarali“, naglasila je Kadriaj.

Zamenik premijera Bislimi sastao se 19. jula u Briselu sa predstavnikom EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslavom Lajčakom.

Bislimi je nakon tog sastanka rekao da postoji potreba da se još više radi na konkretizaciji nekih dokumenata koji su važni da bi se obezbedila puna primena Osnovnog sporazuma od 27. februara iz Brisela.

On je naveo da je Kosovo pismeno predalo Evropskoj uniji sve svoje zahteve i obaveze za koje smatra da pripadaju srpskoj strani i da ih treba konkretizovati kroz plan implementacije Osnovnog sporazuma.

TRT Balkan / agencije