Ceremoniji su prisustvovali ambasador Turkiye na Kosovu Sabri Tunc Angılı, premijer Kosova Albin Kurti, zamenica premijera Emilija Redžepi, ministri, poslanici, komandant Misije NATO na Kosovu (KFOR), Ozkan Ulutas, gradonačelnici, verski predstavnici i drugi gosti.           Foto: AA

Povodom 15. jula, Dana demokratije i nacionalnog jedinstva, kojim se obeležava neuspeo pokušaj državnog udara terorističke organizacije FETO 15. jula 2016. godine, održana je komemorativna ceremonija u Rezidenciji turskog ambasadora u Prištini.

Ceremoniji su prisustvovali ambasador Turkiye na Kosovu Sabri Tunc Angılı, premijer Kosova Albin Kurti, zamenica premijera Emilija Redžepi, ministri, poslanici, komandant Misije NATO na Kosovu (KFOR), Ozkan Ulutas, gradonačelnici, verski predstavnici i drugi gosti.

Ambasador Angılı je u svom obraćanju rekao da se borba protiv terorističke grupe FETO nastavlja odlučno unutar i van zemlje. On je kazao da ova organizacija u senci predstavlja opasnost za sve zemlje.

"Nažalost, FETO nastavlja da postoji na Kosovu. Ova podmukla struktura, koja je skrivena pod različitim maskama, predstavlja veliku pretnju za Kosovo. Upozorenje Kosova na ovu pretnju je znak našeg prijateljstva. To je neophodno", rekao je Angılı.

Turski ambasador je takođe zahvalio kosovskom premijeru Kurtiju i vladi Kosova na njihovim iskrenim koracima u jačanju bezbednosne saradnje između Turske i Kosova.

Kurti je u svom govoru kazao da su 15. Jula sačuvane demokratske institucije izabrane od turskog naroda od pokušaja državnog udara.

“U noći između 15. I 16. Jula 2016. Kosovski narod je bio uz turski narod zao što smo mi dva prijateljska naroda, nase države su parteri I saveznici, dok naše zemlje dele mnogo zajedničkog kako iz istorijske prošlosti tako i iz sadašnjosti”, kazao je Kurti.

On je izrazio poštovanje prema svim mučenicima 15. jula, njihovim porodicama, predsedniku Turkiye Recepu Tayyipu Erdoganu i celom turskom narodu.

“Kosovo nikada ne zaboravlja ulogu Turkiye u NATO-u tokom rata i doprinos turskih vojnika u okviru trupa KFOR-a koji na dnevnoj osnovi doprinose bezbednosti i miru na Kosovu”, kazao je Kurti.

Podsetio je na svoje nedavne posete Turkiye i održan Privredni tursko-kosovski ekonomski forum, dodavši da je albanska dijaspora najbrojnija u Turkiye.

Ministar regionalnog razvoja i predsednik Turske demokratske partije Kosova Fikrim Damka rekao je da 15. jul ima veliki značaj ne samo za Turkiye, već i za prijateljske i bratske zemlje. On je istakao da su i druge zemlje izrazile snažnu podršku, dok je Turkiye doživljavala ovaj kritični period.

"Upornost i odlučnost Turkiye u borbi za demokratiju bili su izvor inspiracije za Kosovo i pomogli su Kosovu da ojača i zaštiti svoje demokratske vrednosti, dajući važan primer“, rekao je Damka.

Povodom 15. jula – Dana demokratije i nacionalnog jedinstva u ambijentu Rezidencije izložene su fotografije Anadolu Agency o državnom puču iz 2016.godine.

TRT Balkan / agencije