Na konferenciji su učestvovale predstavnice kosovskih i međunarodnih institucija, predstavnice zemalja regiona i diplomate akreditovane na Kosovu.              Foto: AA

U plenarnoj sali Skupštine Kosova danas je održana 2. godišnja konferencija na temu “Nema mira bez žena“, koju je organizovala zamenica premijera Kosova za pitanja manjina i ljudska prava Emilija Redžepi u saradnji sa organizaciji Međunarodne federacije žena za svetski mir.

Na konferenciji su učestvovale predstavnice kosovskih i međunarodnih institucija, predstavnice zemalja regiona i diplomate akreditovane na Kosovu.

Otvarajući konferenciju premijer Kosova Albin Kurti je kazao da je Kosovo juče obeležilo Dan oslobođenja, te da ova konferencija nije mogla imati bolji naslov, jer mir dolazi posle oslobođenja i upravo žene najbolje znaju važnost oslobođenja od dominacije, ugnjetavanja i iskorišćavanja.

„Na ovom putu našeg naroda žene i devojke imaju sve značajniju ulogu. Trenutno, žene čine 14,69 odsto zaposlenih u Policiji Kosova, uključujući 1.038 uniformisanih i 286 civilnog osoblja. U Ministarstvu odbrane, u Kosovskim bezbednosnim snagama, žene čine 9,75 odsto zaposlenih, sa 401 vojnom i civilnom službenicom“, naglasio je Kurti.

Rekao je i da upotreba koncepta ljudske bezbednosti u nazivu konferencije, kao i u temama panela, znači da učešće žena i devojaka nije ograničeno samo na njihovom angažovanju u bezbednostim institucijama, nego mnogo šire u društvu, ekonomiji i porodici.

Predsednica Međunarodne federacije žena za svetski mir Moriko Hori govorila je o svom ličnom iskustvu, jer se kao 12-godišnja devojčica preselila iz Japana u Južnu Koreju, nakon završetka rata između Japana I Koreje.

Ispričala je da je kao učenica osnovne škole bila svedok primene nekih smernica u obrazovanju zbog kojih su korejska deca mrzela ceo japanski narod, a od nje su nastavnici tražili da se izvini zbog japanskog režima.

„Danas je važno prepoznati značaj žena za bezbednost i mir u regionu. Žene su bile agenti mira i promovisale su dijalog i pomirenje. One su bile veoma važne u izgradnji mostova i promovisanju i razumevanju između zemalja u slučajevima neprijateljstava“, naglasila je Hori.

Tokom nekoliko panela razgovaralo se o doprinosu žene u mirovnim procesima, prevenciji sukoba i bezbednosti ljudi na Balkanu.

Među učesnicama konferencije bile su i Ellen Johnson Sirleaf, prva žena predsednica Liberije i dobitnica Nobelove nagrade za mir, Brigitte Wada, predsednica Federacije zena za svetki mir Francuske, zamjenica gradonačelnice Sarajeva Anja Margetić, poslanica Skupštine Crne Gore Suzana Pribilović i bivša zamenica premijera Albanije Senida Mesi.

TRT Balkan / agencije