U Feroniklu je zaposleno oko 800 radnika.       Foto: AA

Svečanom ceremonijom označen je nastavak proizvodnje u kompaniji NewCo Feroniklu, u kosovskoj opštini Glogovac, čiji je investitor turska kompanija Yildirim Holding.

Proizvodnja je obnovljena nakon dve godine prekida usled krize na međunarodnom energetskom tržištu.

Ceremoniji je prisustvovao ambasador Turkiye na Kosovu Sabri Tunc Angili, zajedno s ministrom regionalnog razvoja Kosova Fikrimom Damkom.

Damka je izjavio da će Feronikl, kao investicija u tešku industriju, uz rad i fokusiranu strategiju turskog investitora Yildirim Holdinga, ponovo biti ogromna i najprestižnija fabrika za metalurgiju na Kosovu, saopšteno je iz Ministarstva regionalnog razvoja.

"Privlačenje stranih direktnih investicija je jedna od najvažnijih strategija za zemlje u razvoju da povećaju formiranje kapitala u cilju generisanja većeg iznosa BDP-a", kazao je Damka i dodao da Kosovo ima veliki potencijal da postane popularna zemlja za direktne strane investicije, kao i da privuče kapital, informacije i tehnologiju.

"Feronikl, koji je među najvećim bogatstvima Kosova, ovom investicijom će dodati još više vrednosti sebi kao i nacionalnoj i regionalnoj sferi. Bez sumnje, Feronikel, koji je izvor egzistencije hiljada porodica, doprineće i blagostanju Republike Kosovo u mikro i makro aspektu doprinoseći njenom jačanju", naveo je ministar regionalnog razvoja.

On je istakao suštinsku ulogu turskih investitora tokom poslednjih godina koji su doprineli ekonomiji Kosova. Naveo je da se investitori iz Turkiye mogu videti u mnogim sektorima, kao što su bankarski, menadžmentu aerodroma, energetici, proizvodnji i uslugama.

"Kao što smo svedočili u mnogim oblastima, Turkiye je jedan od naših glavnih partnera u oblasti privrede i nastaviće da povećava ulaganja u našu zemlju", kazao je Damka.

U Feroniklu je zaposleno oko 800 radnika.

Vlasništvo nad novim preduzećem Feronikl preuzeo je Yildirim Grup od Balfin Grupe početkom juna 2022. godine.

Novo preduzeće Feronikl je jedan od najvećih proizvođača feronikla u Evropi. Kompanija je strateško dobro za Republiku Kosovo, od velikog značaja i sa značajnim uticajem na makroekonomiju. Osnovano 1984. godine, kompleks novog preduzeća Feronikl uključuje dvolinijsko postrojenje za proizvodnju nikla i potencijalno bogata mineralna ležišta ispod okolnog pejzaža.

TRT Balkan / agencije