Prema izveštaju Transparency Internationala (TI) za 2023. godinu, utvrđeno je da na Kosovu ne postoji politička spremnost da se odustane od intervencija u pravosuđu, a institucije i moraju više da rade na borbi protiv korupcije.          Foto: AA

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu i dalje je na zabrinjavajućem nivou, konstatovano je tokom diskusije na temu "Institucionalno postupanje u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala: Izazovi i učinak pravosudnog sistema u jednoj godini".

Na diskusiji u organizaciji Grupe za pravno-političke studije (GLPS), kojoj su prisustvovali predstavnici pravosudnih institucija i članovi organizacija koje se bave praćenjem pravosudnih institucija, istaknuto je da se Kosovo u izveštajima Evropske unije i drugim međunarodnim izveštajima i dalje opisuje kao "u ranoj fazi pripreme u suočavanju s fenomenom korupcije".

U izveštaju GLPS-a, urađenom na osnovu praćenja 458 ročišta za slučajeve korupcije i organizovanog kriminala u gradovima Priština, Peć, Đakovica, Uroševac i Gnjilane, navodi se da su kazne za slučajeve korupcije vrlo često niske.

Dea Fetiu iz GLPS-a je tokom predstavljanja izveštaja istakla da prema Krivičnom zakoniku Kosova zloupotreba službenog položaja treba da bude kažnjena kaznom zatvora od jedne do osam godina ili ako šteta prelazi pet pet hiljada evra, kazna mora uključivati i novčanu kaznu i zatvor od 3 do 10 godina.

Ona je rekla da je na Kosovu bilo dela s milionskim štetama, a najveći s 38 miliona štete u državnom budžetu, a kazne su niže od proseka.

"Što se tiče zatvorskih kazni, tokom presuda objavljenih u period april 2023. - april 2024. godine, 13 osoba je osuđeno na zatvorsku kaznu. Prosek godina koje su im izrečene bio je 2,43 godine. S druge strane, kažnjeno je 13 osoba, s prosečnom kaznom od 4.860 evra", naglasila je Fetiu.

Zamenik ministra pravde Kosova Vigan Qorrolli rekao je da je Vlada tokom više od tri godine na vlasti pokazala maksimalnu posvećenost borbi protiv korupcije. Qorolli je rekao da je jedan od problema u slučajevima korupcije ili zloupotrebe službenog položaja odugovlačenje sudskih postupaka.

"Jedan od nedostataka, prema preliminarnim nalazima monitoringa, je prekoračenje razumnih rokova i odugovlačenje sudskih postupaka, za šta se onda minimizira poverenje javnosti i time dovodi u pitanje pravni kvalitet odluka", naglasio je Qorrolli.

On je dodao da je iz tog razloga zakon o ostvarivanju prava na suđenje u razumnom roku u poslednjoj fazi javne rasprave i da će u roku od nekoliko nedelja biti finalizovan i donet u Skupštinu na razmatranje.

Prema izveštaju Transparency Internationala (TI) za 2023. godinu, utvrđeno je da na Kosovu ne postoji politička spremnost da se odustane od intervencija u pravosuđu, a institucije i moraju više da rade na borbi protiv korupcije. TI je istakao "kontinuiranu intervenciju Vlade u pravosuđu" te je konstatovano da su reforme ključne za nezavisnost pravosudnog sistema.

TRT Balkan / agencije