Na ceremoniji zatvaranja prve godine programa Global Engineer Girls na Kosovu, u organizaciji Grupe Limak Kosovo, diplomiralo je 20 kosovskih devojaka.     Foto: AA

Na ceremoniji zatvaranja prve godine programa Global Engineer Girls (GEG) na Kosovu, u organizaciji Grupe Limak Kosovo diplomiralo je 20 kosovskih devojaka.

Ceremoniji su prisustvovali predsednica Kosova Vjosa Osmani, ministri vladinog kabineta, rektori javnih univerziteta na Kosovu, mentori projekta kao i korisnici programa.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je rekla da su kosovske žene i devojke dokazale svoje veštine u oblasti inženjerstva. Osmani im je čestitala na postignućima u ovom pravcu, rekavši da je odgovornost institucija da stvore uslove da devojke slede svoje snove.

„Ove mlade žene su zaista najbolji primer potencijala naše izuzetne mladosti, čija dostignuća ne poznaju granice. Naša je dužnost kao države i društva da obezbedimo da se svaka žena i svaka devojka oseća osnaženo, cenjeno i podržano da sledi svoju strast, bez obzira na oblast i put koji su izabrale“, naglasila je Osmani.

Ona je rekla da se broj devojaka koje se bave tehnologijom povećava i da su tehnološke oblasti uvek inspirisale inovacije i oblikovale svet.

Šefica Grupe Limak Kosovo Ebru Ozdemir je kazala da je ovo poseban trenutak za Kosovo, jer je 20 studentkinja uspelo da ostavi trag u oblasti inženjerstva, što je veoma važno polje.

„Ono što radimo je da gradimo mrežu žena inženjera iz različitih zemalja. Počeli smo u Turkiye, sada smo u Kuvajtu, Severnoj Makedoniji i na Kosovu. Otvaramo GEG program i u novim geografskim područjima. Nadam se da ćemo stvoriti zajednicu žena inženjera, što je veoma važno da svet učinimo boljim“, naglasila je Ozdemir.

Program Global Engineer Girls (GEG) na Kosovu je osnovan 2022. godine, u partnerstvu sa Limak Kosova i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj na Kosovu (UNDP).

Ova inicijativa podržava studentkinje upisane na inženjerskim smerovima obezbeđivanjem stipendija i pristupa mentorskim programima, mogućnostima umrežavanja i kursevima za lični i profesionalni razvoj.

TRT Balkan / agencije