Lideri su odnose Kosova i Albanije ocenili ne samo kao prijateljske, već i bratske, pa su obećali da će se posvetiti njihovom intenziviranju.      Foto: AA

Kosovska predsednica Vjosa Osmani ugostila je danas predsednika Albanije Bajrama Begaja, koji boravi na Kosovu radi učešća u proslavi 15. godišnjice nezavisnosti Kosova, 17. februara.

Begaj je čestitao Osmani i građanima Kosova 15. godišnjicu nezavisnosti i istakao da će Albanija uvek biti uz Kosovo, doprinoseći jačanju njegove međunarodne pozicije.

Osmani je naglasila da Kosovo 15. godišnjicu svoje državnosti proslavlja suočeno sa izazovima, ali odlučno da ide napred u jačanju države i posvećeno evroatlantskom putu.

“Na 15. godišnjicu nezavisnosti sa poštovanjem se sećamo svih onih koji su doprineli slobodi, nezavisnosti i izgradnji države, od arhitekte države Kosovo, istorijskog predsednika doktora Ibrahima Rugove do kćeri i sinova OVK-a, predvođenih legendarnim komandantom Ademom Jasharijem, od kojih su mnogi herojski pali za slobodu i Republiku“, naglasila je Osmani.

Lideri su odnose Kosova i Albanije ocenili ne samo kao prijateljske, već i bratske, pa su obećali da će se posvetiti njihovom intenziviranju.

U tom konkekstu, Osmani je istakla potrebu dalje koordinacije i usaglašavanja, posebno u oblasti spoljne politike i naglasila potrebu da Albanija bude snažan glas Kosova u institucijama u kojima Kosovo trenutno nema predstavnike.

Konstatovano je i da su Kosovo i Albanija zajednički angažovani i posvećeni zaštiti demokratije, mira i slobode i da je stabilnost regiona od vitalnog značaja kako bi obe zemlje nastavile svoj evropski put.

TRT Balkan / agencije