Što se tiče imovine osiguravajućih društava, do septembra je iznosila 298,1 milion eura, dok je imovina Penzionih fondova dostigla vrednost od 2,62 milijarde eura.               Foto: Getty Images

Centralna banka Kosova saopštila je da su doznake iz inostranstva do septembra premašile vrednost od milijardu eura.

Doznake u vrednosti od 1,013 milijardi eura, predstavljaju povećanje od 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u statistici doznaka i drugih finansijskih institucija za mesec septembar 2023. godine, koju je objavila Centralna banka Kosova.

Prema izveštaju, najveći tokovi doznaka su bili od nebankarskih finansijskih institucija sa učešćem od 57,4 posto, zatim slede ostali kanali sa 24,4 posto i banke sa 18,2 posto.

Centralna banka Kosova je saopštila da 70 posto emigrantskih doznaka dolazi iz zemalja Evropske unije, a Nemačka prednjači sa 38,1 posto. Slede Švajcarska sa 17,6 posto i Sjedinjene Američke Države sa 7,5 posto.

Što se tiče imovine osiguravajućih društava, do septembra je iznosila 298,1 milion eura, dok je imovina Penzionih fondova dostigla vrednost od 2,62 milijarde eura.

Imovina ostalih finansijskih posrednika na kraju septembra 2023. godine porasla je za 3,1 milion eura, u odnosu na prethodni mesec, dostigavši vrednost od 479 miliona eura.

TRT Balkan / agencije