Konstituisanjem skupštine počinje teći rok od 90 dana za formiranje nove Vlade Srbije.           Foto: AA

Intoniranjem himne u Narodnoj skupštini Srbije u utorak je održana konstitutivna sjednica na kojoj su potvrđeni mandati 250 narodnih poslanika novog skupštinskog saziva.

Početak sjednice obilježilo je negodovanje, pištaljke i transparenti kandidata za poslanike sa opozicione liste "Srbija protiv nasilja", a ubrzo nakon početka određena je pauza, nakon čega je sjednica nastavljena.

Dio poslanika je položio i potpisao zakletvu u sali, dok je dio napustio zasjedanje i zakletvu položio u skupštinskom holu.

Predsedavajući Stojan Radenović, inače najstariji poslanik, rekao je da su potvrđeni mandati narodnih poslanika i poručio da je Skupština konstituisana te da će poslanici o “nastavku sjednice biti blagovremeno obaviješteni“.

Takođe, na dnevnom redu su bili i izbor predsjednika parlamenta, izbor potpredsjednika, imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine, izbor članova radnih tijela i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Konstituisanjem skupštine počinje teći rok od 90 dana za formiranje nove Vlade Srbije.

Na izborima 17. decembra prošle godine učestvovalo je 18 izbornih lista, a poslaničke mandate osvojilo je njih deset. SNS ima 129 mandata, “Srbija protiv nasilja“ 65, SPS 18, NADA 13, “Mi glas iz naroda“ 13, SVM 6, “Zukorlić“ 2, “Ugljanin“ 2, “Kamberi“ 1 i Ruska stranka 1 mandat, objavila je Republička izborna komisija.

TRT Balkan / agencije