Popis stanovništva u Crnoj Gori zakazan je za 1.novembar.     Foto: AA

Popis stanovništva u Crnoj Gori treba odložiti i nova Vlada treba da nađe kompromis, kako bi cijeli proces bio transparentan, zaključak je okruglog stola “Popis – statistički ili politički proces” koji se održao na Pravnom fakultetu u Podgorici.

Popis stanovništva u Crnoj Gori zakazan je za 1. novembar. Zbog nepovjerenja u popisne komisije i netransparentnost procesa, procrnogorske partije pozvale su na bojkot popisa, dok su manjinske nacionalne zajednice uputile apel da se popis odgodi.

Direktor Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović, kazao je da je pitanje popisa osjetljivo u zemljama kao što je Crna Gora. Podsjetio je na slučaj Sjeverne Makedonije, gdje je popis, zbog osjetljivosti odložen za deset godina.

"Nepovjerenje u institucije je rašireno, a svi problemi oko popisa bili su lako predvidivi. U nezakonitoj proceduri je smijenjena direktorica Uprave za statistiku i nezakonito je imenovano novo rukovodstvo. Cilj je da dobijemo vjerodostojne podatke, a da li je to moguće to zavisi od više faktora", rekao je Vujović, dodajući da postoji namjera da se utiče na rezultat.

Istakao je da cijela kampanja oko popisa pokazuje da je ovaj proces ispolitizovan.

"Kad imate na terenu članove i partijske funkcionere vidimo da je taj proces politizovan. Mi nemamo povjerenja u institucije, nemamo povjerenja ni jedni u druge i zato kontrolišemo izbore. Mi nismo Švedska i moramo se naučiti da vjerujemo jedni drugima, a to ćemo uspjeti kroz integritet objavljenih podataka", istakao je Vujović.

Rekao je da su podaci sa popisa važni, jer se bez njih ne može raditi istraživanje “ako nemamo kvalitetnu statistiku“.

"Potrebna je međusobna kontrola vlasti i opozicije. Ako vlast provodi popis, onda opozicija kontroliše. Treba biti balansa u odlučivanju popisnih komisija i kontrola unosa podataka. Opozicija je ranije kontrolisala unošenje podataka", naglasio je Vujović, dodajući da je bojkot popisa realan i da ga treba odložiti.

Branislav Radulović iz Udruženja pravnika Crne Gore ocijenio je da je problem nepostojanje dijaloga, što kako navodi, govori o stanju duha i vladavini pravde.

"Nakon izvještaja Evropskog parlamenta, jedino rješenje je bilo odlaganje popisa. Time bi se budućoj Vladi omogućilo da odredi vrijeme novog popisa. Na taj način bi se stvorilo više povjerenja u proces i akterima omogućilo da sprovedu dijalog", istakao je Radulović.

Prodekan za razvoj Pravnog fakulteta Dražen Cerović kazao je da je nespremnost organa vlasti da uvaže zahtjev za odlaganje popisa, nepoznavanje demokratije, te da je otpor očekivan odgovor.

Cerović je podsjetio da je odgađanje popisa zavrijedilo petošestinsku većinu Evropskog parlamenta.

Profesorica Fakulteta političkih nauka u Podgorici Olivera Komar kazala je da je pitanje kome je u interesu da toliko gura održavanje popisa po svaku cijenu.

"Nikome ko misli da ga uradi kako treba. Popis nikad nije bio samo administrativno statistička stvar. Popis je uvijek bio u službi javnih politika. Ovo se radi u svrhu javnih politika, samo je pitanje čijih javnih politika", istakla je Komar.

Pomoćnica direktora Uprave za statistiku Snežana Remiković kazala je da je popis bazična statistika za sve buduće statistike, te da je zato popis važan i značajan.

Podsjetila je da su nakon reakcija u Evropskom parlamentu, tražili mišljenje od Eurostata.

"Uprava za statistiku ne može da uradi ništa osim da sprovede popis od 1. do 15. novembra. Mi nemamo pravo da mijenjamo odluke Vlade. Odluka o popisu je donesena i mi smo dužni da je sprovedemo", dodala je Remiković.

TRT Balkan / agencije