Još jednom je upozorio na važnost regionalne sigurnosti i stabilnosti s obzirom na to da je ovaj dio Evrope uvijek svima bio interesantan.     Foto: MVP

U svom obraćanju ministar Konaković je, među ostalim, ukazao na reformske prioritete koji bi ubrzali napredak BiH prema EU integracijama. Naglasio je da je EU promijenila pristup kada se govori o proširenju, ali se to nažalost desilo, prije svega, zbog agresije na Ukrajinu. Dodao je da to pokazuje da se danas na prvom mjestu nalazi pitanje sigurnosti cijele Evrope, a ne samo zapadnog Balkana.

Ocijenio je da u ovom trenutku EU treba pokazati liderstvo, a ne birokratiju. Upozorio je da BiH ne treba prečice već snažnu podršku EU kako bi ispunili svoju zadaću, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Istaknuo je i da BiH ima dosta prijatelja među članicama EU koji su ponudili pomoć u ispunjavanju administrativnih pitanja i obaveza. Ministar je potvrdio da je sigurnost među najvažnijim prioritetima. Još jednom je upozorio na važnost regionalne sigurnosti i stabilnosti s obzirom na to da je ovaj dio Evrope uvijek svima bio interesantan.

Osvrnuo se i na sve veći odlazak ljudi iz BiH, što predstavlja veliki problem, prouzrokovan, u prvom redu, političkom depresijom. Na kraju je poručio da bh. ekonomija potpuno ovisi od EU te da je stoga izvoz prema EU izuzetno značajan.

Sudionici panela su se u svojim obraćanjima osvrnuli na značaj nastavka proširenja Evropske unije i održavanja evropskih izbora u junu ove godine, te stoga upozorili na važnost donošenja pravodobnih odluka EU, a koje se tiču zapadnog Balkana. Posebno su ocijenili kompleksnost odnosa unutar BiH, Crne Gore i Sjeverne Makedonije te upozorili na opasnosti kao što su euroskepticizam i okretanje nekim alternativnim opcijama koje nisu EU. Ukazano je i na negativne posljedice ukoliko Evropsko vijeće ne donese odluku o otvaranju pregovora sa BiH te pokaže još jednom da nas ne želi unutar te zajednice. U fokusu diskusija posebno je bilo pitanje sigurnosti, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

FENA