Predviđeno je da Konaković u subotu učestvuje na otvaranju 17. izdanja “Dubrovnik Foruma“ te panelu lidera, koji učestvuju na ovoj konferenciji.     Foto: Fena

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sudjelovat će, na poziv ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana, na Međunarodnoj konferenciji “Dubrovnik Forum 2024“, koja će se održati 28. i 29. juna. Međunarodni skup u Dubrovniku ove se godine održava pod sloganom “Opasni tjesnaci i sigurni prolazi”.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH objavili su da će prvog dana foruma Konaković prisustvovati svečanoj večeri, koju za učesnike “Dubrovnik Foruma“ priređuje predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

Predviđeno je da Konaković u subotu učestvuje na otvaranju 17. izdanja “Dubrovnik Foruma“ te panelu lidera, koji učestvuju na ovoj konferenciji.

Potom će se, u okviru “Dubrovnik Foruma 2024“, održati trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova Turkiye Hakana Fidana te ministra vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana. Na sastanku će se razgovarati o političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi te planovima i saradnji u trilateralnom formatu.

Na marginama foruma, ministar vanjskih poslova BiH će se, u odvojenim susretima, sastati sa turskim ministrom vanjskih poslova Fidanom, ministrom vanjskih poslova Armenije Araratom Mirzoyanom, specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom, pomoćnicom glavnog sekretara Ujedinjenih nacija, pomoćnicom administratora UNDP-a i direktoricom Regionalnog ureda za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Ivanom Živković te zastupnikom, predstavnikom pet nacionalnih manjina, u Saboru Hrvatske Arminom Hodžićem.

TRT Balkan / agencije