Komandant KFOR-a Kajari: KFOR će reagovati u slučaju bezbednosne pretnje

Komandant KFOR-a Kajari: KFOR će reagovati u slučaju bezbednosne pretnje

U ovom delu nema opasnosti od rata, tu su NATO i KFOR, poručio je Kajari gostujući na javnom servisu Kosova.
Kajari je naveo da je KFOR pojačao prisustvo na severu Kosovu.     Foto: Reuters

Komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari izjavio je da će KFOR u slučaju bezbednosne pretnje reagovati, te da trupe KFOR-a neće dozvoliti barikade na putevima.

Gostujući na javnom servisu, Radio-televizija Kosova (RTK), Kajari je podsetio da je mandat KFOR-a prema Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 da očuva bezbedno okruženje i da sačuva slobodu kretanja za sve građane Kosova.

"Ako se naprave barikade, to onemogućava slobodno kretanje, a ako se ne postigne dogovor, onda ćemo doći do trenutka kada će KFOR morati da deluje kako bi omogućio slobodu kretanja", kazao je Kajari.

On je naveo da je KFOR pojačao prisustvo na severu Kosovu, tako što je uspostavio osmatračnice i tehničke kontrolne tačke širom prostora.

“Takođe, pojačali smo patrolnu aktivnost u celom regionu. Ove mere se preduzimaju kako bismo bili spremni za svaki incident i radi veće bezbednosti. Ako bude tenzija, postupićemo po svom mandatu“, rekao je Kajari za RTK.

Komandant KFOR-a je ocenio da se bezbednosna situacija u severnom delu Kosova smirila posle nedavnih događaja, kada su lokalni Srbi postavili barikade na putevima kao odgovor na odluku Vlade Kosova da uvede reciprocitet na srpska lična dokumenta i da započne proceš preregistracije vozila sa srpskim tablicama koje imaju oznake kosovskih gradova na RKS tablice.

Prvi čovek mirovnih NATO trupa na Kosovu je sve strane zamolio da se uzdrže od jednostranih akcija i da se o svemu pregovara i kroz politički dogovor dođe do rešenja, jer "postavljanje barikada ne pomaže rešavanju situacije".

Kajari nije želeo da komentariše da li je predsednik Srbije tražio od njega da koncentriše trupe KFOR-a na mostu preko reke Ibar, koji deli Mitrovicu na severni deo sa većinskim srpskim stanoništvom i južni sa većinskim albanskim stanoništvom. Kazao je da oni i niko drugi odlučuju o aktivnostima vojne misije KFOR-a.

Istakao je da je KFOR treći u lancu reagovanja, nakon Policije Kosova i EULEX-a, Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu.

“Saradnja sa Policijom Kosova je redovna i dosta dobra i oni koordiniraju aktivnosti na terenu, kao i neke zajedničke patrole“, rekao je Kajari.

General-major Kajari je naveo da KFOR pažljivo prati situaciju na graničnoj liniji i da ništa posebno nije primećeno, nikakve neuobičajene aktivnosti.

Takođe je na pitanje da postoji opasnost od potencijalnog rizika od rata na Kosovu, odgovorio da nema opsanosti i da rat nije relevantno pitanje.

“KFOR nije video nikakve naznake takvog događaja. U ovom delu nema opasnosti od rata, tu su NATO i KFOR”, poručio je Kajari.

Kazao je i da nije dobro pričati o ratu, ali da NATO za relativno kratko vreme, može da pojača vojne trupe i dodatnu opremu ako mu zatreba, dodavši da je o tome razgovarano i sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Naveo je i da NATO ima dogovor sa Kosovskim bezbedonosnim snagama o njihovim aktivnostima na severu Kosova na osnovu čega KBS ne može da ide na sever Kosova bez saglasnosti komandanta KFOR-a.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se prošle nedelje u Briselu u pokušaju da pronađu rešenje nakon odluke Vlade Kosova da uvede reciprocitet, ali taj sastanak nije rezultirao dogovorom.

U cilju pronalažena rešenja na Kosovo je utorak stigao američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, a danas mu se pridružuje i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak. Eskobar i Lajčak će nakon Prištine posetiti i Beograd.

Nakon tenzija na severu Kosova 31. jula, kosovska Vlada je u konsultaciji sa međunarodnim partnerima, pre svega SAD-om, odložila primenu mera za 1. septembar.

TRT Balkan / agencije