„Dijalog Kosova i Srbije: Korak napred, tri koraka nazad”     Foto: AA

Dijalog Kosova sa Srbijom uz posredovanje Evropske unije treba se fokusirati na konačni sporazum, ocenio je Kosovski demokratski institut (KDI) u analizi pod nazivom „Dijalog Kosova i Srbije: Korak napred, tri koraka nazad”.

Kako navodi KDI, pored konačnog dogovora, kosovska strana bi trebalo da se fokusira i na unutrašnji dijalog sa srpskom zajednicom na Kosovu i da bude transparentnija i odgovornija prema Skupštini Kosova i javnosti u cilju pravilnog informisanja o procesu dijaloga.

Violete Haxholli iz KDI je na prezentaciji analize istakla da građani Kosova o tome šta se dogodilo 18. avgusta na sastanku premijera Kosova Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nisu obavešteni iz adekvatnih izvora informacija, poput konferencije za medije predsednika Vučića u Beogradu.

Haxholli je istakala da nastavak dijaloga Kosova i Srbije ostaje važan faktor za spoljnu politiku Kosova, ali i za stabilnost u regionu uopšte.

„Uprkos brojnim dogovorima tokom prve polovine procesa, dijalog je proizveo nejasnoće, dok dve zemlje još nisu postigle konačan dogovor. Razgovori u okviru dijaloga vođeni su uglavnom o tehničkim temama, o kojima se razgovaralo iznova i iznova, u zavisnosti od razvoja događaja na terenu“, rekla je ona.

Haxholli je naglasila da su se, posle mnogo napora, strane dogovorile oko mape za primenu energetskog sporazuma, ali da se, izgleda, krenulo sa istom praksom nesprovođenja dogovora, „pošto Srbija nije sprovela tačke mape puta prema utvrđenim rokovima“.

Iz KDI-a navode da uporedo s nastavkom procesa dijaloga, Vlada Kosova mora u praksi da sprovede dugogodišnju ideju o unutrašnjem dijalogu sa srpskom zajednicom na Kosovu, u cilju integracije ove zajednice.

„Vlada treba da organizuje sistematske informativne kampanje na terenu koje prevazilaze objave na društvenim mrežama. U tom pravcu treba da postoji saradnja sa srpskim opštinama za distribuciju informacija ovoj zajednici“, kazala je Haxholli, aludirajući se na video poruke kojima se premijer Kurti više puta obratio na srpskom jeziku.

Premijer Kurti i predsednik Vučić sastali su se prošle nedelje u Briselu, u pokušaju da pronađu rešenje nakon blokada puteva na severu Kosova od strane Srba, zbog odluke Vlade Kosova da uvede reciprocitet na srpska lična dokumenta i da započne sa preregistracijom vozila sa srpskim tablicama koje imaju oznake kosovskih gradova na RKS tablice.

Taj sastanak nije rezultirao dogovorom, pa u cilju pronalažena rešenja danas na Kosovo stiže američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar, a trebalo bi da mu se pridruži i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak. Eskobar i Lajčak će nakon Prištine posetiti i Beograd.

Nakon tenzija na severu Kosova 31. jula, kosovska Vlada je u konsultaciji sa međunarodnim partnerima, pre svega SAD-om, odgodila primenu mera za 1. septembar.

TRT Balkan / agencije