Izdavanje ovog dokumenta predviđeno Pravilnikom o izgledu i sadržini obrasca putne isprave za izbjeglice.      Foto: AA

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, u skladu sa Konvencijom o izbjeglicama, uručilo je u srijedu prvi pasoš državljaninu Kazahstana koji ima status izbjeglice u Srbiji.

Una Radović iz Kancelarije za azil, srbijanske Uprave granične policije istakla je da je ovo značajan i veliki korak za Ministarstvo unutrašnjih poslova i Republiku Srbiju, koja ovim činom, u skladu sa Konvencijom o izbjeglicama, potvrđuje opredijeljenost garantovanju i pristupu osnovnim ljudskim pravima licima koja imaju odobren azil u Republici Srbiji.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova od 1. februara ove godine počelo je sa izdavanjem putnih isprava za izbjeglice i odmah po prijemu prvog zahtjeva, koji je predat prošle sedmice, državljaninu Kazahstana, koji je podnio ovaj zahtjev, uručujemo pasoš“, navela je Radović.

Objasnila je da je izdavanje ovog dokumenta predviđeno Pravilnikom o izgledu i sadržini obrasca putne isprave za izbjeglice, koji je donijet u novembru prošle godine i da se ova vrsta isprave izdaje licima koja su dobila azil, odnosno, jedan od oblika zaštite u Srbiji.

TRT Balkan / agencije