Jedinicu privremenog sastava čini deset pripadnika inžinjerijskog bataljona OS BiH.           Foto: AA

Jedinica privremenog sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ispraćena je 11. avgusta iz kasarne “Kozara“ u Banjoj Luci u Republiku Sloveniju, s ciljem izvršenja humanitarne misije na otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava, koje su nedavno, nakon velikog nevremena, zahvatile tu zemlju.

Iz Ministarstva odbrane BiH navode da su ispraćaju prisustvovali zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandar Goganović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić i drugi zvaničnici.

Goganović se zahvalio pripadnicima Oružanih snaga BiH koji učestvuju u ovoj humanoj misiji, te istakao značaj učešća Oružanih snaga BiH u pružanju pomoći vlastima Republike Slovenije na otklanjanju posljedica nastalih poplavama. Također, pripadnicima jedinice privremenog sastava je poželio sretan put i uspješno izvršenje zadatka, kao i sretan povratak svojim porodicama.

Jedinica se upućuje u ovu humanu misiju, nakon što su Ministarstvo odbrane i OS BiH izvršili sve potrebne pripreme i proveli zakonske procedure za angažiranje raspoloživih kapaciteta OS BiH za potrebe pružanje pomoći civilnim tijelima u reagiranju na prirodnu nesreću.

Jedinicu privremenog sastava čini deset pripadnika inžinjerijskog bataljona OS BiH, koja je osposobljena za ovakve situacije, sa potrebnom mehanizacijom.

Misija pripadnika Oružanih snaga BiH će biti pružanje podrške strukturama vlasti Republike Slovenije u reagiranju i otklanjanju posljedica poplava i djelovat će u zoni angažiranja sa pripadnicima Oružanih snaga Republike Slovenije, zaključuju iz Ministarstva odbrane BiH.

TRT Balkan / agencije