Tokom događaja brojni građani su se informisali o kampanji te pružili punu podršku osobama s invaliditetom.      Foto: AA

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, prigodnim aktivnostima i kampanjama pridružio se obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom kako bi se skrenula pažnja na poteškoće s kojima se suočava ova populacija.

U Sarajevo City Centru (SCC) kampanjom je obilježen Dan osoba sa invaliditetom gdje su organizatori naglasili da svi nivoi vlasti moraju učiniti mnogo više za osobe s invaliditetom u smislu ostvarenja njihovih prava.

Tokom događaja brojni građani su se informisali o kampanji te pružili punu podršku osobama s invaliditetom.

Emir Ćosović iz udruženja "Želim biti dio društva" istakao je da je cilj kampanje podizanje svijesti kod građana o ključnim problemima s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom.

"Ova kampanja je dio projekata 'Moj posao' koji organizuje češka humanitarna razvojna organizacija 'People in Need' sa svojim partnerima. Ovaj projekat ima za cilj ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom i povezivanje poduzetnika koji mogu i žele zaposliti osobe sa invaliditetom. Projekat se provodi u osam gradova širom Bosne i Hercegovine tako da dajemo priliku osobama sa invaliditetom za zaposlenje", kazao je Ćosović.

Naglasio je da je vrlo važno dati priliku osobama s invaliditetom kako bi i oni imali mogućnost da ostvare svoja prava.

"Vlasti u Bosni i Hercegovini mogu učiniti mnogo više. Želim stoga skrenuti pažnju na značaj inkluzije osoba s invaliditetom. Imamo zakone, ali se u praksi ne primjenjuju i nadam se da će u narednom periodu vlasti mnogo bolje raditi u tom pogledu", rekao je Ćosović.

Studentica Amina Čehić posebno napominje da su osobe s invaliditetom važne za društvo i da mogu doprinijeti društvu u kojem žive.

"Ukazujemo stoga na to da osobe s invaliditetom imaju nemogućnost zaposlenja, nemogućnost prilaza javnim prevozima, fakultetima, kulturnim institucijama. Vlasti zato moraju mnogo više uraditi za ovu populaciju, ali oni se ne zalažu mnogo i zato smo ovdje kako bi osvijestili ljude na ovaj problem. Želim poručiti da koliko god imali poteškoća da se osobe s invaliditetom bore za svoja prava", rekla je Čehić.

Amar Pašić naglašava da je Međunarodni dan osoba s invaliditetom simbol borbe osoba s invaliditetom za njihova prava.

"Svi trebaju podržati ovu našu borbu. Pozivamo političare i privrednike da se uključe i da nam pomognu kako bi ostvarili prava osoba s invaliditetom", kazao je.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, koji se u svijetu obilježava 3. decembra, ima za cilj da promoviše razumijevanje problema invaliditeta i mobilizuje podršku za dignitet, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom.

Invaliditet je svako stanje koje osobi otežava obavljanje određenih aktivnosti ili interakciju sa svijetom oko sebe. Apsolutna svaka osoba sa invaliditetom ima istu opštu zdravstvenu potrebu kao i svi ostali ljudi.

TRT Balkan / agencije