Peci smatra i da ukoliko se ne bude išlo napred sa dijalogom i implementacijom sporazuma iz Brisela i Ohrida, potencijal konflikta ostaje i još će rasti.     Foto: AA

Neophodna je detaljna istraga nakon terorističkog napada u Banjskoj, kod Zvečana, te utvrđivanje da li je bilo umešanosti države Srbije, rečeno je na javnoj tribini sa civilnim društvom na temu “Situacija na severu Kosova“, koju je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo.

Lulzim Peci, izvršni direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj (KIPRED), izjavio je da je neophodna transparentna istraga uz učešće međunarodnog faktora kako na Kosovu, tako i u Srbiji, svega što se dogodilo 24. septembra u Banjskoj.

Naveo je da je potrebna međunarodna istraga sa aspekta koliko je bila umešana država Srbija u ta dešavanja.

“Ovde misle da je Kosovo zabeležilo jednu pobedu, da zabeležilo je pobedu sa aspekta policijske operacije, ali realno sa političkog aspekta Srbija je izgubila, Kosovo nije dobilo ništa i problem je ostao isti sa malo kompleksnijim nivoom”, naglasio je Peci.

Istakao je da nakon svakog rata strane ponovo moraju da sednu za sto i pregovaraju o miru i političkom rešenju, ali nakon rata je uvek to mnogo teže. Kazao je i da politike na Kosovu, a posebno u Srbiji, moraju promeniti rečnik, jer se sa trenutnim rečnikom ne može ići napred.

Peci smatra i da ukoliko se ne bude išlo napred sa dijalogom i implementacijom sporazuma iz Brisela i Ohrida, potencijal konflikta ostaje i još će rasti. Po njegovom mišljenu, problem severa se ne može rešiti policijskim i vojnim merama, već mora postojati političko i ljudsko rešenje.

Miodrag Milićević, izvršni direktor nevladine organizacije “Aktiv” iz Severne Mitrovice, smatra da će motivi naoružane grupe ostati neotkriveni. Istakao je da je problem ne preuzimanje političke odgovornosti u Srbiji za dešavanja u Banjskoj, jer nije reč samo o 30 ili 40 ljudi koji su bili deo naoružane grupe, nego o ozbiljnoj količini oružja koje nije moglo da se kupi na crnom tržištu.

Milićević kaže da je potrebna detaljna istraga Kosovske policije, EULEX-a i KFOR-a o svemu što se dogodilo i pod kojim okolnostima je poginuo kosovski policajac, a dva ranjena, pod kojim okolnostima su napadači stradali i da li je sve to moglo biti sprečeno i sa jedne i sa druge strane.

Milićević je kazao da je jako opasna manipulacija informacijama i sa jedne i sa druge strane, ali da je iz kosovske perspektive veoma jasno da je prekršen Ustav Kosova, da je bilo povrede granice i da je bio upad naoružane formacije koja je bila pretnja po bezbenost.

“Međutim, s druge strane, Srbija ima odgovornost u ovom procesu da ponudi objašnjenje kako je moguće da se tako nešto uopšte dogodilo, možda i pripremalo na teritoriji Srbije. To je još uvek preliminarna faza saznanja, istraga treba da pokaže da li je to tako ili nije. Ukoliko jeste tako, neko u Srbiji, siguran sam, mora da snosi odgovornost”, poručio je Milićević.

Dodao je da bi, ako se ispostavi da je država Srbija imala saznanja o tome, to bilo ravno katastrofi i imalo bi velike posledice po državu Srbiju i po dijalog.

Po njegovom mišljenju u procesu briselskog dijaloga su apsolutno svi zakazali, svesno ili nesvesno, u smislu da su mogli biti sprečeni ciklični sukobi i tenzije unazad dve i po godine.

TRT Balkan / agencije