U ponoć je istekao rok koji su privremene institucije u Prištini dale za preregistraciju vozila na RKS tablice.     Foto: AA

Na administrativnom prelazu Jarinje, nekoliko minuta poslije ponoći i isteka roka za preregistraciju, koji je postavila Priština, ukor je uručen vozilu registrovanom na KM tablice kojim je upravljala žena, javio je reporter portala Kosovo-online sa Jarinja.

Ta žena je za portal rekla da su joj policajci uručili papir koji sadrži smjernice za preregistraciju.

Kako je istakla, ne planira da registruje vozilo na RKS tablice, ali čeka odluku zvaničnog Beograda.

U ponoć je istekao rok koji su privremene institucije u Prištini dale za preregistraciju vozila na RKS tablice.

Reporter Kosovo-online javlja da je na administrativnom prelazu Jarinje za sada mirno, da je saobraćaj smanjenog intenziteta, a da je pojačano prisustvo kosovske policije.

Priština je, i pored zahtjeva SAD-a i EU da rok o preregistraciji vozila odgodi za 10 mjeseci, u petak odlučila da tu odluku primijeni u četiri faze.

Najavljeno je da će u prvoj fazi - od danas do 21. novembra, vozačima automobila sa srpskim tablicama kosovska policija uručivati ukor i zahtjev da registruju vozila na RKS tablice.

U drugoj fazi, od 21. novembra do 21. januara, Srbi sa KiM, sa srpskim registarskim tablicama, bit će kažnjavani sa 150 eura, najavljeno je u Prištini.

Treća faza predviđa izdavanje probnih tablica i trajat će do 21. aprila, kada će, prema odluci vlade privremenih prištinskih institucija, na KiM biti zabranjene srpske registarske tablice.

Srpska lista saopštila je da će na prvo izricanje novčane kazne Srbi sa sjevera KiM pružiti žestok odgovor i otpor.

Tanjug