Državno izborno povjerenstvo (DIP) će prve preliminarne rezultate izbora objaviti oko 21 čas.    Foto: AA

Nakon što su zatvorena birališta na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj u 19 sati objavljene su prve izlazne ankete prema kojima je najviše glasova birača osvojila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

HDZ i partneri prema prvim izlaznim anketama su osvojili 58 mandata, a SDP i partneri odnosno koalicija Rijeke pravde osvojili su 44 mandata.

Domovinski pokret i partneri osvojili su 13 mandata, Možemo i partneri 11 mandata, a Most i partneri devet mandata, Nezavisna platforma Sjever osvojila je dva mandata, kao i IDS i partneri, dok je Fokus osvojio jedan mandat.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) će prve preliminarne rezultate izbora objaviti oko 21 čas.

Izborni štab HDZ-a: Zadovoljni smo, očekujemo još bolje rezultate

Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić zadovoljan je prvim izlaznim anketama nakon danas održanih parlamentarnih izbora, prema kojima su Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i partneri osvojili 58 mandata.

Bačić je zahvalio građanima koji su danas iskoristili svoje ustavno i biračko pravo i izašli na izbore.

"Time se izbornom pobjedniku daje veliki legitimitet, kada je ovako značajan izlazak na parlamentarne izbore. Želim u ime HDZ-a izraziti zadovoljstvo ovim rezultatima. Oni su na tragu i predizbornih anketa koje su nam davale 60-ak mandata. Držimo da smo ovime potvrdili da i kada je velika izlaznost u Hrvatskoj, HDZ i naši koalicijski partneri su prvi izbor naših sugrađana. Time je potvrđeno povjerenje koje HDZ ima od strane svojih sugrađana jer je to rezultat naših postignuća u proteklih osam godina", istakao je Bačić.

Naveo je da su vodili izuzetno pozitivnu predizbornu kampanju.

"Zadovoljni smo. Nije jednostavno u jednoj demokratskoj utakmici, u demokratskom društvu, treći put uzastopno pobjeđivati na parlamentarnim izborima. To govori da je iza nas kvaliteta rad i da smo opravdali očekivanja naših sugrađana. Ovo su tek izlazne ankete. Sjećam se da smo prije osam godina, prema izlaznim anketama, imali 57 mandata, a do kraja večeri, kada su došli službeni rezultati osvojili smo 63 mandata. Očekujem da će rezultati biti još bolji, kada dođu konačni rezultati. Treći put je HDZ pobjednik na izborima", naglasio je Bačić.

Smatra da je ovakav rezultat prvih izlaznih anketa pokazatelj da su snažni i da su ponovo zadobili povjerenje građana.

Govorio je i o 11. izbornoj jedinici (dijaspora).

"Očekujem da ćemo dobiti, s obzirom na sve što je HDZ uradio za naše sunarodnjake u, prije svega, u Bosni i Hercegovini gdje izlazi najveći broj naših sunarodnjaka u 11. izbornoj jedinici. Pokazali smo da nam je itekako stalo za položaj naših sunarodnjaka u, prije svega, Bosni i Hercegovini, za njihovu legitimnu zastupljenost u tijelima vlasti, za njihovu konstitutivnost i jednakopravnost sa ostala dva konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini", dodao je Bačić.

Izborni štab Rijeke pravde (SDP): Glavašević rezultat ocijenio kao sasvim dobar

Bojan Glavašević, nezavisni kandidat na listi Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske, izjavio je nakon objave rezultata izbornih anketa da smatra da je rezultat sasvim dobar ako svi ostanu pri tome da neće podržati HDZ (Hrvatsku demokratsku zajednicu).

„Ima jako puno graničnih mandata, to se može još jako puno mijenjati do kraja večeri i vjerovatno hoće, ali pitanje je zapravo da li će svi koji su rekli da neće podržati HDZ ostati pri tome da neće podržati HDZ“, rekao je Glavašević u izbornom štabu koalicije Rijeke pravde koju predvodi SDP.

Naglasio je da je dobro i zdravo za demokratiju u Hrvatskoj to što je jako puno ljudi izašlo na parlamentarne izbore, podsjećajući da je oko 16,30 časova izlaznost bila preko 50 posto, a tek će se vidjeti kolika je konačna izlaznost.

„Pitanje će onda biti naprosto kombinacije i nekog modela da se, ako zaista ne želimo HDZ na vlasti, da se neki model vladanja dogovori. Postoje manjinske vlade, postoji negativni parlamentarizam u Skandinaviji, dakle ni jedna kombinacija koja odražava političku volju i dovodi u konačnici do toga da se sastavi nekakva parlamentarna većina nije loša, ako se svi držimo onoga što smo rekli prije izbora da nećemo podržati HDZ“, rekao je on.

U Hrvatskoj su u srijedu održani parlamentarni izbori na kojima je više od 3,7 miliona glasača odlučilo o tome koji će ih zastupnici u iduće četiri godine predstavljati i ko će dobiti priliku formirati novu vladu i upravljati državom.

TRT Balkan / agencije