U Srbiji je u toku izborna tišina koja će trajati sve do zatvaranja biračkih mesta.      Foto: AA

U Republici Srbiji se održavaju redovni izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, a biračka mesta otvorena su na vreme, u sedam sati, osim pojedinih čije je otvaranje kasnilo zbog manjih tehničkih problema. Građani će svoje glasačko pravo moći da ostvare sve do 20 časova, kada se birališta zatvaraju. Svima koji se zateknu na biračkom mestu u vremenu zatvaranja birališta biće omogućeno da ostvare svoje pravo i glasaju.

Pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji, njih 456.199 upisanih u poseban birački spisak, svoje predstavnike biraće neposredno na 949 biračkih mesta, dok će se za izbor predstavnika u četiri nacionalna saveta održati elektorske skupštine.

Na neposrednim izborima predstavnike će birati pripadnici albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, mađarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, ruske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine.

Za 12 časova zakazane su elektorske skupštine na kojima će četiri nacionalne manjine u Srbiji dobiti svoje savete, i to: makedonska, hrvatska, crnogorska i, prvi put, goranska.

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je 50 lista. RIK je potom doneo i odluku o štampanju 457.565 glasačkih listića, po nekoliko desetina rezervnih listića za svaku nacionalnu manjinu.

Biračka mesta u regiji Sandžak na jugozapadu Srbije otvorena su jutros na vreme. U tom delu Srbije svoje predstavnike u nacionalni savet biraće uglavnom pripadnici bošnjačke nacioanlne manjine. U Srbiji je u poseban birački spisak za neposredne izbore članova nacionalnih saveta nacionalnih manjina upisano 113.502 Bošnjaka, najveći deo njih je sa teritorije Sandžaka.

Na teritoriji Novog Pazara ih je 60.473, potom sledi Tutin sa 20.441, Sjenica 12.300, Prijepolje 11.938, Priboj 4.416 i Nova Varoš 865 Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak. U Sandžaku će se glasati na 215 biračkih mesta.

Bošnjaci biraju između pet lista, i to: “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić”, “Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković”, “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin”, “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” te listu “Bošnjačka lista – Esad Džudžo” i one su tim redosledom na glasačkom listiću.

U Srbiji je u toku izborna tišina koja će trajati sve do zatvaranja biračkih mesta.
Nacionalni saveti nacionalnih manjina brinu o ostvarivanju individualnih i kolektivnih prava manjine, u oblastima kulture, obrazovanja, informisanja, i službene upotrebe maternjeg jezika i pisma.

TRT Balkan / agencije