Žrtve koje će biti ukopane ove godine ubijene su tokom 1992. i 1993. godine.     Foto: AA

Kolona s tabutima šesnaest žrtava ubijenih tokom proteklog rata na području Prijedora krenula je danas u 11:00 sati iz Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu prema Kozarcu, gdje će 20. jula na platou budućeg memorijalnog centra Kamičani biti klanjana kolektivna dženaza, a potom obavljen i ukop njihovih posmrtnih ostataka.

Prije dolaska na krajnje odredište, ova tužna kolona proći će kroz Sanski Most, Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi, Prijedor, da bi oko 20:00 sati stigla u Kamičane. Predviđeno je da se u svakom od ovih gradova kolona zaustavi, kako bi građani mogli odati poštovanje ubijenim žrtvama, te ih ispratiti do mjesta gdje će naći konačni smiraj.

Dženazu za 16 žrtava, koja će biti klanjana 20. jula, predvodit će reisul-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović, koji će se obratiti prisutnima i proučiti dovu. Pored reisa Kavazovića, dženazi će prisustvovati sve muftije i visoki zvaničnici Islamske zajednice, kao i veliki broj delegacija, predstavnika institucija vlasti, ambasadora, predstavnika domaćih i međunarodnih organizacija.

Prisutni će moći posjetiti i izložbu artefakata ili materijalnih vrijednosti koji su nađeni prilikom iskopavanja grobnica, a pripadaju žrtavama, koja će biti postavljena uz musalu.

Žrtve koje će biti ukopane ove godine ubijene su tokom 1992. i 1993. godine, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni na deset različitih lokacija.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Samed (Hase) Jakupović, koji je imao samo 19 godina kada je ubijen. On je nestao na području Kozarca u junu 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Sivci 1998. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Edhem (Abid) Kaltak. Imao je 65 godina. Nestao je 1993. godine u mjestu Gornja Puharska, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u mezarju Čejreci 2022. godine.

Žrtve će, nekon klanjanja kolektivne dženaze u Kamičanima, biti ukopane u šehidskim mezarjima Hambarine, Bišćani, Kamičani, Čejreci i Zecovi.

Dosad su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice (primarne i sekundarne), na području deset općina i tri države - BiH, Hrvatske i Srbije.

FENA