Veliki broj građana dženazu je danas klanjao u Osmanagića džamiji u Podgorici, koju je predvodio glavni imam ove džamije Ismail ef. Dacić.     Foto: AA

Također, u svim džematima organizovana je i sergija za pomoć preživjelima u razornom zemljotresu i poplavama u Maroku i Libiji.

Dženaza u odsustvu za poginule i sergija za pomoć preživjelima Maroku i Libiji klanjana je na osnovu odluke Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Veliki broj građana dženazu je danas klanjao u Osmanagića džamiji u Podgorici, koju je predvodio glavni imam ove džamije Ismail ef. Dacić.

On je za AA kazao da Mešihat Islamske zajednice Crne Gore i na ovaj način pruža podršku i brine o svim ljudima u svijetu, naročito o ovim tragičnim događajima.

Nakon džuma-namaza organizirana je i sergija, a prikupljena sredstva poslužit će kao interventna pomoć nastradalom stanovništvu i podrška saniranju posljedica zemljotresa i poplava u ove dvije zemlje.

Zemljotres magnitude 7 stepeni po Richteru pogodio je Maroko 8. septembra u 23,10 sati po lokalnom vremenu, s epicentrom u regiji El-Huz u Marakešu. Marokansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je, prema posljednjim podacima, u potresu život izgubilo preko dvije hiljade osoba, dok je više od 5 hiljada povrijeđenih.

Najmanje 6.000 ljudi je poginulo, a hiljade se vode kao nestale u poplavama tokom vikenda u istočnoj Libiji, posljednji su službeni podaci libijskih vlasti.

TRT Balkan / agencije