Program je po njegovim riječima pravedan jer je usmjeren najviše one koje najviše pogađa rast cijena i kojima je pomoć najpotrebnija. Foto: Hina

“S ciljem zaštite građana, gospodarstva, društva, ponovo idemo sa snažnom intervencijom”, rekao je u uvodu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

Ukupan paket mjera prema njegovim je riječima težak gotovo 3 milijarde eura.
Vlada donosi "snažan, pravedan i sveobuhvatan" program kojim osigurava standard građana, čuva funkciju javnih ustanova i zadržava visok rast gospodarstva.

Program je po njegovim riječima pravedan, jer je usmjeren najviše na one koje najviše pogađa rast cijena i kojima je pomoć najpotrebnija.
"Redistrubuiramo ono što nam je na raspolaganju na pravedan način", rekao je Plenković.

Ublažavanje rasta cijena energije
Kućanstva će, prema Vladinom paketu, od 1. listopada do 31. ožujka, za potrošnju do 2.500 kilovatsati struje plaćati 59 eura po megavatsatu, a za potrošnju povrh toga prosječno 88 eura. U kategoriju kućanstava prebacuju se i vrtići, škole, fakulteti, domovi za umirovljenike, nevladine udruge, vjerske zajednice, općine, gradovi i drugi. Za njih se uvodi univerzalna usluga za kućanstva s cijenom 62 eura po megavatsatu.

Kod poduzetništva, oni koji za pola godine potroše ispod 250 tisuća kilovatsati plaćat će 0,6 centi po kilovatsatu, a iznad te potrošnje 1,76 eura.
Uvodi se i kategorija velikih potrošača koji troše više od 2,5 gogavata, a plaćat će 250 eura po megavarsatu u idućih šest mjeseci.
Cijene plina do 1. travnja 2023. ograničene su za kućanstva.

Kod toplinske energije, za 160 tisuća kupaca nepromijenjena je jedinična cijena za kućanstva i poduzetnike u centralnim i zatvorenim sustavima, što znači da nema povećanja cijena do 31. ožujka iduće godine.
Uvedene su i mjere pomoći za one koji se griju na drva, ukupno vrijedna 148,288 tisuća eura, a premijer je najavio da će Vlada idućega tjedna ograničiti i cijene plina u bocama.

Ograničava se cijena osnovnih prehrambenih proizvoda

Prema Vladinoj odluci, najviša maloprodajna cijena za jestivo suncokretovo ulje po litri ne smije biti veća od 2,12 eura, a marža trgovca obračunata na neto fakturnu cijenu umanjena za sve rabate i vanfakturne popuste iznosi najviše pet posto.

Najviša maloprodajna cijena trajnog (UHT) mlijeka s 2,8 posto mliječne masti po litri ne smije prelaziti cijenu od 0,98 eura, uz najveću maržu pet posto.

Bijeli kristalni šećer ne smije koštati više od 1,06 eura po kilogramu, a marža se ograničava na najviše jedan posto.

Najviša maloprodajna cijena za brašno tip T-550 glatko po kilogramu ne smije prelaziti 0,80 eura, a za tip T-400 oštro po kilogramu ne smije biti veća od 0,83 eura. Marža trgovaca za oba tipa brašna ograničava se na najviše pet posto.

Za svinjsku lopaticu bez kostiju najviša cijena utvrđuje se u iznosu 3,32 eura po kilogramu, kao i za svinjski vrat s kostima, a za miješano mljeveno meso 4,38 eura po kilogramu. Marža trgovaca ograničena je na najviše jedan posto.
Cijelo pile ne smije se prodavati za više od 3,32 eura po kilogramu, s maržom najviše pet posto.

Povećanje neoporezivih primitaka, isplate umirovljenicima

U sklopu Vladina paketa za borbu protiv poskupljenja je i povećanje iznosa neoporezivih primitaka propisanih Pravilnikom o porezu na dohodak.

Dar djetetu do 15 godina starosti povećava se s 80 eura na 135 eura godišnje, kao i dar u naravi.

Poticat će se i izgradnja sunčanih elektrana, izgradnja toplinskih stanica i sl, a ukida se i PDV na isporuku i izgradnju solarnih ploča.

Rezimirajući, premijer Plenković rekao je da će paket zaštititi građane, javni i vladin sektor te gospodarstvo i "omogućiti mirnu predvidljivu jesen i zimu".

Najavio je da će Vlada predložiti uvođenje posebnog poreza na dobit onima koji u krizi ostvaruju značajnu dobit.
"To je načelo pravednosti. Nije vrijeme prekomjerne dobiti, moralno je sada neprihvatljiva", rekao je.

HINA