Prosvjednici su istaknuli plakate sa slikama nekoliko ministara te premijera Plenkovića s popisom afera i optužbi koje se u javnosti vežu uza njih, uz poruku „Otkaz”. Foto: Hina

Nekoliko tisuća prosvjednika okupilo se pored središnjice Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) pod sloganom “Dajemo vam otkaz” kako bi poručili da traže ostavku Vlade Hrvatske i raspisivanje izbora te uhićenje svih koji su sudjelovali u pljački države.
U organizaciji inicijative “Slobodni zajedno” na Trgu žrtava fašizma okupilo se nekoliko tisuća građana koji traže ostavku Vlade zbog, kako smatraju, visoke razine korumpiranosti državne i javne uprave te nesposobnosti pri upravljanju državom.

Jedan od ključnih povoda za prosvjedno okupljanje je nedavno razotkrivena pljačka INA-e, pri čemu je uhićeno nekoliko visoko pozicioniranih menadžera koji su optuženi za pljačku oko milijardu kuna (133 milijuna eura), što je dosad nezabilježena koruptivna afera u Republici Hrvatskoj.

„Smatramo da je vrijeme da ova vlast ode, da je vrijeme da daju ostavku, njihov rezultat govori sam za sebe. Nalazimo se u velikoj financijskoj krizi koja je posljedica isključivo krivo donesenih odluka, ne samo u zadnje vrijeme nego u nekoliko posljednjih godina, a mi danas plaćamo visoku cijenu toga. Smatramo da trebamo stati na kraj tome jer za zimu imamo najavu još više nestašica, još više cijene i veće siromaštvo. Ako je hrvatski građanin to spreman prihvatiti, ostat će kući”, poručio je čelnik inicijative “Slobodni zajedno” Andrija Klarić.

„Glavni zahtjev je da ova Valada i premijer Plenković odu. Drugi zahtjev je da raspiše izbore u roku od 90 dana, a treći zahtjev je da raspišu ukradene referendume jer smatramo da je izborni zakon omogućio da vlast bez velike podrške naroda vodi ovu zemlju”, dodao je Klarić.

Na Trgu žrtava fašizma okupila se heterogena skupina građana koje povezuje protivljenje aktualnoj Vladi, no mogle su se čuti najrazličitije poruke, od onih koji se protive cijepljenju, do pripadnika HOS-a, koji su razvili braniteljske zastave, a na dijelu trga pojavili su se i pripadnici lijevih političkih stranaka i pokreta.

Prosvjednici su istaknuli plakate s imenima i slikama nekoliko ministara te slikama premijera Andreja Plenkovića s popisom afera i optužbi koje se u javnosti vežu uz njih, uz poruku „Otkaz”.

„Plenkoviću, siđi s trona, dosta nam je poltrona”, „Hrvatska je suverena država, stop totalitarizmu WHO-a”, „Plaćajmo gotovinom, ne karticom”, „Ne postoji izvanredno klimatsko stanje”, „Vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu”, „Opet ste pokrali Inu – otkaz”, „Odgoda uvođenja eura – ODMAH”, „Uklonimo domaće okupatore”, dio je poruka koje su istaknuli sudionici prosvjeda.

TRT Balkan / agencije