Kroz Didakove programe masovnog opismenjavanja od 1910. do 1917. čitati i pisati je naučilo oko 20.000 ljudi.    Foto: AA

U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) održana je svečana akademija u povodu obilježavanja 20. obljetnice Didakovih dana kojim se obilježava djelo franjevca Didaka Buntića.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 20. obljetnice Didakovih dana u Hrvatskom narodnom kazalištu

„Ključna poruka umjetnosti i snaga prosvjetiteljstva fra Didaka, koji je opismenio oko 13.000 odraslih te spasio 17.000 gladne djece u vremenima Prvoga svjetskog rata, ostala je trajna uspomena na njegovo veliko djelo“, rekao je premijer Plenković.

Predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH (HNS BiH) Dragan Čović istaknuo je kako je vrijedno znati da postoje ljudske veličine, kao što je bio Didak Buntić, koje su spremne preuzeti odgovornost.

Međunarodna manifestacija Didakovi dani pokrenuta je prije 20 godina u čast dobrotvora i prosvjetitelja fra Didaka Buntića.

Fra Didak Buntić bio je hercegovački franjevac, dobrotvor, prosvjetitelj, političar i jedna od najutjecajnijih osoba u Bosni i Hercegovini početkom 20. stoljeća. U godinama velike gladi krajem Prvog svjetskog rata spasio je 17.000 djece prikupljajući pomoć za gladne i odvodeći djecu iz Hercegovine i Dalmatinske zagore u plodnije krajeve Slavonije i Srijema, gdje ih je privremeno udomio.

Kroz Didakove programe masovnog opismenjavanja od 1910. do 1917. čitati i pisati je naučilo oko 20.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije