Sjeverom Kosova odjeknulo je nekoliko eksplozija izazvanih šok-bombama, pirotehničkim sredstvima, ručnim granatama, a zabilježene su i pucnjave.      Foto: Reuters

Spor vezan za registarske tablice doveo je do povlačenja Srba na sjeveru Kosova iz svih institucija. Uoči vanrednih izbora, koji su trebali biti održani 18. decembra, u četiri opštine sa srpskom većinom počele su nove tenzije.

Incidenti na sjeveru Kosova počeli u četvrtak navečer, nakon raspoređivanja dodatnih snaga kosovske policije i EULEX-a uoči sada već za april odgođenih vanrednih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom. Kosovska policija je, kako su sopćili, dodatne snage rasporedila radi očuvanja sigurnosti svih građana.

U četvrtak navečer pojačano je prisustvo kosovske policije i EULEX-a na ulicama u Sjevernoj Mitrovici, kako su iz policije saopćili, zbog očuvanja sigurnosti građana. Nakon toga Petar Petković, direktor kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, tokom obraćanja medijima rekao je da Srbija razmatra povratak do 1000 pripadnika vojske i policije na Kosovo, u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a. U noći raspoređivanja kosovske policije na sjeveru Kosova zabilježen je napad na policiju u selu Srbovac, opština Zvečan.

U subotu je u napadima na Policiju Kosova odjeknulo nekoliko eksplozija izazvanih šok-bombama, pirotehničkim sredstvima, a zabilježene su i pucnjave. Lokalni mediji su prenijeli da su kosovski Srbi kamionima blokirali puteve u selu Rudare kod Zvečana, na magistralnom putu Mitrovica - Leposavić, kao i na ulazu u Leposavić.

Barikade su postavljene nakon što je Kosovska policija u subotu prije podne na graničnom prelazu Jarinje uhapsila Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, zbog osnovane sumnje za umiješanost u organizovanju napada na kancelarije Centralne izborne komisije i napada na službenike CIK-a i Policije Kosova u utorak u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Prethodno je Kosovska policija saopštila da je iz sigurnosnih razloga, dok su putevi blokirani, zatvorila za saobraćaj dva granična prelaza sa Srbijom na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani za 23. april 2023. godine odgodila je vanredne izbore u četiri opštine na sjeveru zbog, kako je istakla, "poljuljane sigurnosti".

Idućeg dana nastavljeni su napadi šok-bombama i tri pucnjave na kosovsku policiju i EULEX.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će zatražiti dozvolu od KFOR-a za rasporđivanje srpske vojske i policije na sjeveru Kosova, u skladu s UN-ovom rezolucijom 1244.

„Od postojanja JNA, nismo imali ovakvo raspoloženje vojske da se stavi na raspolaganje“, rekao je Aleksandar Vučić. Kao odgovor na srbijanski zahtjev KFOR-u, premijer Kosova Albin Kurti rekao je da će Kosovo odgovoriti na agresiju. Nacionalno vijeće za sigurnost Kosova, NATO i EU osudili su nasilje na Kosovu.

Magistralni put Mitrovica - Leposavić u selu Rudare kod Zvečana, na sjeveru Kosova, i dalje je blokiran teškom mašinerijom, ali je situacija mirna. Osnovne i srednje škole zatvorene su do daljnjeg. U obraćanju Srbima s Kosova, Vučić ih je pozvao da 'ne nasjedaju na provokacije'.

U međuvremenu, međunarodna zajednica je usaglašena u osudama. Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost zbog situacije, a Velika Britanija je pozvala na hitnu deeskalaciju. Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Joseph Borrell pozvao je Kosovo i Srbiju da spuste tenzije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak da će u četvrtak Vlada Srbije održati sjednicu na kojoj će biti donesena odluka o upućivanju zahtjeva KFOR-u za odlazak pripadnika Srpske vojske na Kosovo.

Odnosi dviju država su se zaoštrili prije nekoliko mjeseci kada je intenziviran razgovor o preregistraciji. Odgođeni izbori su zakazani nakon izlaska Srpske liste iz kosovskih institucija zbog odluke o obaveznoj pregistraciji vozila sa starih srpskih tablica s oznakama kosovskih gradova na RKS tablice, a tom prilikom su Srbi napustili i policiju i pravosuđe. Primjena te odluke je pomjerena na neodređeno nakon pritiska međunarodnih partnera, SAD-a i EU, u cilju smirivanja tenzija na sjeveru Kosova.

TRT Balkan