Napad u selima kod Mladenovca je drugi smrtonosni napad vatrenim oružjem koji se dogodio u Srbiji u dva dana.     Foto: AA

"Ni u sredu, ni sinoć medicina nije zakazala", izjavila je danas ministrica zdravlja Republike Srbije Danica Grujičić, izražavajući saučešće porodicama svih koji su ubijeni.

Govoreći o povrijeđenim osobama u pucnjavi kod Mladenovca, gdje je sinoć ubijeno osam osoba, a ranjeno 13, Grujičić je rekla da su sve povrede nanijete vatrenim oružjem, da su svi povrijeđeni stabilni, ali i da su svi u životnoj opasnosti, jer zbog prostrijelnih povreda nije moguće biti siguran šta je sve povrijeđeno.

Istakla je da su ljekari učinili sve da tim ljudima pomognu, te se zahvalila ekipama hitne pomoći iz Mladenovca, Smedereva i Beograda koje su u najkraćem roku stigle na lice mjesta.

"Ako se ovi ljudi izvuku, moramo biti vrlo oprezni jer prostrijelne rane su takve da nikada ne možete biti stoprocentno sigurni šta će se dešavati, njima mogu da zahvale što su svi u lancu radili onako kako treba", istakla je Grujičić.

Izrazila je i zahvalnost svima koji su se odazvali pozivu da dođu da daju krv, navodeći da to pokazuje koliko imaju empatije.

"Važno je da se davanje krvi nastavi, izuzetno je važno da u svakom trenutku, vidite kako se stvari odvijaju, imamo dovoljne količine krvi da pomognemo ljudima", rekla je ministrica zdravlja Srbije.

Govorila je i o djeci i nastavnici koji su ranjeni u srijedu u Beogradu.

"Dva dečaka koja su lečena u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, danas su puštena kući, na žalost devojčica je još uvek kritično, ona je imala povredu glave. Kada su u pitanju deca i nastavnica koji su smešteni u Urgentnom centru, dečak i devojčica su dobro i sa nastavnicom su spušteni u manje intenzivnu negu. Znači da polako izlaze iz krize, s tim što će i nastavnica i devojčica biti operisane sa ortopedske strane. Nažalost, drugi dečak je jako teško, on ima veliko oštećenje kičmene moždine i za sada ne pokazuje znake pokretljivosti ruku i nogu", kazala je Grujičić i dodala da je dječak i dalje kritično.

Na kraju obraćanja je naglasila:

"Molim sve roditelje - sklonite to oružje."

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srbije potvrđeno je da su pripadnici MUP-a nakon opsežne potrage uhapsili U. B. (2002. godište) u okolini Kragujevca, koji se sumnjiči da je noćas vatrenim oružjem usmrtio osam osoba.

Napad u selima kod Mladenovca je drugi smrtonosni napad vatrenim oružjem koji se dogodio u Srbiji u dva dana.

Prvi napad dogodio se u srijedu, kada je u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar“ učenik sedmog razreda (13) ubio osmero učenika i radnika obezbjeđenja te ranio više osoba.

TRT Balkan / agencije