Naglasio je da je NATO savez organizacija koja šiti demokratske vrijednosti.          Foto: AA

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, izjavio je da Bosna i Hercegovina sigurno kao temelj sigurnosti i stabilnosti perspektivu vidi u Evropskoj uniji (EU), ali bh. politički lideri će također sami odlučiti hoće li i kada BiH ući u NATO.

Grlić Radman je učestvovao na panelu "Zapadni Balkan - regija koja pokazuje svestranost NATO partnerstava i uspjeh integracije" u okviru "NATO Partnerskog 360 Simpozija 2024" pod nazivom "Partnerstvo u vrijeme hibridnih izazova", koji se održava u Sarajevu.

Događaj koji traje od utorka do četvrtka okupio je preko 250 učesnika iz više od 50 država, kako vojnih tako i civilnih predstavnika iz zemalja članica NATO-a i partnerskih država i organizacija.

"Govorili smo o NATO-u općenito i NATO-u kao političko-vojnoj organizaciji u kojoj bi trebale biti i zemlje Zapadnog Balkana, Neke već jesu, Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora", kazao je Grlić Radman u obraćanju novinarima.

Naglasio je da je NATO savez organizacija koja šiti demokratske vrijednosti.

"Bosna i Hercegovina sigurno kao temelj sigurnosti i stabilnosti i kao budućnost isto tako svoju perspektivu vidi, prije svega, u Evropskoj uniji (EU), ali naravno politički lideri u Bosni i Hercegovini će odlučiti o tome hoće li i kada Bosna i Hercegovina ući u NATO. Ali vidim da ovdje dosta prevladava taj jedan pristup jer NATO savez je organizacija vrijednosti. Nakon raspada bipolarnog sustava NATO se od obrambene organizacije transformisao u političko-vojnu organizaciju koja brani svoje vrijednosti, demokratske vrijednosti, ljudska prava ali i gospodarsku komponentu, ali pruža i sigurnost, prije svega, svih članica NATO saveza", rekao je Grlić Radman.

Potom je podsjetio na rat Rusije i Ukrajine, napominjući da je važno što prije postići mir.

"Nažalost u 21. stoljeću nismo očekivali da će jedna suverena zemlja napasti drugu suverenu zemlju, da će jedna zemlja biti žrtva agresije, a u ovom trenutku govorimo o tome kako se udružiti, kako ojačati našu podršku Ukrajini i naravno zaustaviti agresiju Rusije i osigurati mir, pravedan mir", kazao je Grlić Radman.

Organizacija "NATO Partnerskog 360 Simpozija 2024" je potvrda uspješne saradnje i partnerstva NATO-a i Bosne i Hercegovine. Simpozij je uz NATO Samit i sastanke na ministarskom nivou, jedan od važnijih događaja koji okuplja oko 250 učesnika, kako vojnih tako i civilnih predstavnika iz zemalja članica NATO i partnerskih zemalja i organizacija.

Cilj skupa je učvršćivanje zajednice partnera i unapređenje jedinstva, zajedničkog djelovanja i napora NATO i partnera. Istovremeno, ojačava se razumijevanje globalnog sigurnosnog okruženja, šire informacije o novim konceptima i istražuju trendovi i potrebe koji su najvažniji za poboljšanje odnosa NATO i partnera.

Simpozij organiziraju Odjel za politička pitanja i sigurnosnu politiku NATO-a (IS PASP) i Saveznička komanda za transformaciju (ACT). Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u saradnji s Ministarstvom odbrane BiH i Ministarstvom sigurnosti BiH koordiniraju aktivnosti na organizaciji događaja.

TRT Balkan / agencije