Dvoje ministara su razgovarali i o političkoj situaciji na jugoistoku Europe, uključujući dijalog Kosova i Srbije.     Foto: AA

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman sastao se danas s ministricom vanjskih poslova i dijaspore te potpredsjednicom Vlade Republike Kosovo Donikom Gervallom-Schwarz s kojom je razgovarao o podršci Kosovu na euroatlantskom putu.

Hrvatska i Kosovo prijateljske su i partnerske zemlje s odličnim bilateralnim odnosima, poručili su ministri nakon sastanka u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Hrvatske (MVEP RH).

"Hrvatska snažno podržava pristupanje Kosova svim međunarodnim organizacijama, uljučujući Vijeće Europe i Europsku uniju i spremni smo pomoći u prijenosu našega znanja, svojim znanjem i iskustvom, u potrebnim reformskim procesima, s obzirom na to da je Hrvatska ostvarila sve svoje vanjskopolitičke prioritete i strateške ciljeve. Pozdravljam predanost kosovske Vlade europskom putu Kosova i ohrabrujem za nastavak reformi", izjavio je hrvatski ministar.

Dvoje ministara su razgovarali i o političkoj situaciji na jugoistoku Europe, uključujući dijalog Kosova i Srbije. "Naglasio sam kako je europski put svih šest država, temeljem individualnog pristupa te dosljednog i potpunog ispunjavanja svih kriterija, jedini ispravan put. U širem geopolitičkom smislu, Kosovo se proeuropskim stavovima u svojoj vanjskoj politici pokazuje kao pouzdan partner.

Istaknuo sam hrvatsku predanost zagovaranju što skorije vizne liberalizacije za kosovske građane kako bi se omogućila daljnja perspektiva i europski put Kosova", zaključio je Grlić Radman. Kosovska ministrica istaknula je kako su se Hrvatska i Kosovo" rano odvojili od Jugoslavije, komunističke diktature u kojoj je dominirala srpska ekonomska i nacionalistička politika, s ciljem postizanja demokracije i suverenosti, u procesu u kojem su se suočili s istim agresorom".

"Ostaje nam da ostvarimo zajedničke snove prema eurointegracijama. Cilj građana i Hrvatske i Kosova euroatlantski put. Pomoć Hrvatske na našem euroatlantskom putu nikada nije izostala. Dok Kosovo ne postane član euroatlantske obitelji, imamo puno zajedničkog posla", poručila je Gervalla-Schwarz.

Ministrica Gervalla-Schwarz je čestitala hrvatskom kolegi na uspješnoj integraciji u Schengen i eurozonu te se zahvalila na brzoj i efikasnoj pomoći koju je Vlada RH pružila kosovskim građanima nastradalima u autobusnoj nesreći kod Slavonskog Broda.

Gospodarski odnosi dviju zemalja u uzlaznoj su putanji, ocijenjeno je, što pokazuje i ukupna trgovinska razmjena u 11 mjeseci 2022. godine koja je veća za preko 23 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Nedavno je u Prištini održan zajednički kosovsko-hrvatski gospodarski forum na kojem je, uz hrvatskog ministra gospodarstva Davora Filipovića, sudjelovalo oko 50 predstavnika hrvatskih i oko 80 predstavnika kosovskih tvrtki.

Razgovarali su i o unapređenju pozicije hrvatske nacionalne manjine na Kosovu, koja je najstarija hrvatska dijaspora, s tim da se ove godine u svibnju mjesecu obilježava 720 godina od prvog spomena Janjeva u službenim dokumentima. Ministrica vanjskih poslova i dijaspore Donika Gervalla-Schwarz prvi put je službeno posjetila Republiku Hrvatsku.

TRT Balkan / agencije