Gervalla: Blokiranjem kosovskih građana na granici Vučić ostvaruje pretnje

Gervalla: Blokiranjem kosovskih građana na granici Vučić ostvaruje pretnje

Pozvala je građane Kosova da izbegavaju Srbiju “jer se ne zna dokle će trajati ova strategija Vučića”.
Ona je istakla da je danas po dolasku iz Strazbura zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Xhelalom Sveclom razgovarala sa ambasadorima zemalja Kvinte o situaciji sa Kosovarima na srpskim granicama.    Foto: AA

Ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervalla ocenila je da je zadržavanje kosovskih građana na srpskim graničnim prelazima, realizacija ranijih pretnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića vezano za prijem Kosova u Savet Evrope.

Gervalla je na konferenciji za novinare nakon povratka iz Strazbura izjavila da se u danas stotine Kosovara suočava sa problemima prelaska preko teritorije Srbije, što je, prema njenim rečima, upravo vezano za pitanje članstva Kosova u Savetu Evrope.

„Svedoci smo destruktivnih izjava predsednika Srbije Vučića proteklih dana i nedelja, koji je pretio posledicama ne samo Kosovu, već i našim partnerima i podržavaocima, koji su glasali pozitivno za Kosovo. I, pošto juče na sednici nije delovao ni pritisak, ni propaganda, Vučić je počeo da živi svoja uverenja, u tom kontekstu vidim današnje zadržavanje putnika“, naglasila je Gervalla.

Ministarka Gervalla je kazala da je Srbija u srijedu zadržala na jednom od graničnih prelaza i zamenika direktora Kosovske policije Dejana Jankovića koji je sproveden na ispitivanje, te da još uvek nema informaciju da li je pušten na slobodu. Ona je zamolila za malo strpljenja kako bi u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kosova mogle da se daju tačne informacije.

Ona je istakla da je danas po dolasku iz Strazbura zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Xhelalom Sveclom razgovarala sa ambasadorima zemalja Kvinte o situaciji sa Kosovarima na srpskim granicama.

„Ne samo da je prekršen sporazum iz 2023. godine, već je danas prekršen i sporazum o kretanju, koji je, kakav god da je, za određeno vreme garantovao našim građanima da mogu sa manje rizika da Srbiju. Zato moramo ostati oprezni, spremni i budni. Znam da su neki od onih koji su držani na granicama Srbije oslobođeni. Ne možemo da vam damo informaciju da li su svi pušteni”, naglasila je ministarka.

Pozvala je građane Kosova da izbegavaju Srbiju “jer se ne zna dokle će trajati ova strategija Vučića”.

U vezi glasanja u korist prijema Kosova u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope kazala je da je do juče Kosovo obavilo stotine sastanaka sa stotinama predstavnika. Kako je kazala, juče je Kosovo dobilo 82 posto glasova što je važna potvrda da je Kosovo napredovalo u vladavini prava, pravima građana i nevećinskih zajednica.

Takođe je kazala da bi na osnovu usvojenog izveštaja, Kosovo trebalo da se pridruži Savetu Evrope kao država bez fusnote, a ne kao teritorija.

TRT Balkan / agencije