U kategoriji "Vijesti" se nalazi fotografija fotoreportera AA Samira Jordamovića nastala 10. jula u nekadašnjoj fabrici akumulatora u Potočarima, uoči 28. godišnjice genocida u Srebrenici.      Foto: AA/Samir Jordamović

Glasanje za fotografije godine fotoreportera agencije Anadolu koje su zabilježene tokom 2023. godine počelo je danas, a u najužem izboru našle su se fotografije događaja iz regiona.

U kategoriji "Vijesti" se nalazi fotografija fotoreportera AA Samira Jordamovića nastala 10. jula u nekadašnjoj fabrici akumulatora u Potočarima, uoči 28. godišnjice genocida u Srebrenici. Na fotografiji je prikazana porodica žrtve, čiji je zeleni tabut s posmrtnim ostacima položen uoči kolektivne dženaze za 30 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima "zaštićene zone UN-a" u Srebrenici.

U kategoriji "Sport" u najužem izboru nalazi se fotografija fotoreportera AA Filipa Stevanovića tokom Svjetskog prvenstva u hrvanju u septembru 2023. u Beogradu. Na fotografiji je zabilježena borba turskog hrvača Selcuka Cana protiv njemačkog reprezentativca Michaela Felixa Widmayera.

U kategoriji "Sport" u najužem izboru nalazi se fotografija fotoreportera AA Filipa Stevanovića tokom Svjetskog prvenstva u hrvanju u septembru 2023. u Beogradu.     Foto: AA/Filip Stevanović

Od 1. januara je moguće glasati za ukupno 147 najimpresivnijih fotografija fotoreportera i reportera AA koje su ovjekovječile razne teme kao što su rat, politika, sport i život, a koje su se često pojavljivale i na naslovnicama svjetskih medija.

Pored kategorija "Vijest", "Sport" i "Okoliš i život" ove godine su dodane dvije posebne kategorije "Gaza: Dokazi" i "Zemljotres: Nada".

U kategoriji "Zemljotres: Nada" nalaze se 22 fotografije s fokusom na priče o nadi tokom zemljotresa 6. februara sa epicentrom u Kahramanmarasu, a koji je pogodio 11 turskih provincija te je opisan kao "katastrofa vijeka".

U kategoriji pod naslovom "Gaza: Dokazi" može se glasati za 25 fotografija koje su zabilježene kao dokaz o napadima izraelskih snaga, a koji su okarakterisani kao ratni zločini.

Osim toga, u kategoriji "Životna sredina" izabrano je 45 izvanrednih fotografija, kategoriji "Vijest" je 30 fotografija, a u kategoriji "Sport" 25.

Fotografije su izabrali urednici za fotografiju AA između više od milion fotografija objavljenih u različitim geografskim područjima u svijetu, od Turkiye, SAD-a, Pakistana, Ukrajine, Arktičkog okeana, Palestine, Škotske, Afganistana do Perua.

Za fotografije sa opisom na turskom i engleskom jeziku može se glasati iz svih dijelova svijeta. Svi zainteresovani koji budu željeli glasati mogu birati najmanje jednu fotografiju za svaku od kategorija.

Glasanje za najbolje fotografije godine fotoreportera Anadolu prvi put je održano 2012. godine.

Svake godine brojni svjetski čelnici, uključujući i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, ministri, sportisti i umjetnici učestvuju u glasanju za fotografije godine AA.

Prošle godine ukupno 416.746 ljudi učestvovalo je u glasanju za najbolje fotografije AA.

Ove godine glasanje će trajati sve do 31. januara 2024. godine u 17 sati, a glasati se može na internet stranici "yilinkareleri.aa.com.tr".

TRT Balkan / agencije