Implementacija dugoočekivanog projekta omogućena je zahvaljujući donatorskim sredstvima od vlada Norveške, Lihtenštajna, Austrije, Turkiye i Luksemburga.     Foto: AA

U Sarajevu je danas održana ceremonija zvaničnog pokretanja petogodišnjeg projekta Unapređenje policijsko-obavještajnog rada (ILP) u suzbijanju ozbiljnih sigurnosnih prijetnji i teških krivičnih djela za čiju je provedbu osigurano osam miliona eura.
Događaju je prisustvovalo rukovodstvo institucija sektora sigurnosti i agencija za provođenje zakona na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada.

Implementacija dugoočekivanog projekta omogućena je zahvaljujući donatorskim sredstvima od vlada Norveške, Lihtenštajna, Austrije, Turkiye i Luksemburga, a sam projekat će biti usmjeren na dalje jačanje pravnog i institucionalnog okvira, kao i kapaciteta svih 16 policijskih agencija u BiH da unaprijede model obavještajno-policijskog rada.

"Nije slučajnost to što su donatori projekta također začetnici i zagovornici policijsko-obavještajnog modela rada. Tokom ovog petogodišnjeg projekta tijesno ćemo sarađivati s našim domaćim i međunarodnim partnerima na ispunjavanju dugogodišnjih potreba za modernizacijom policijskog rada u BiH", izjavila je na današnjoj konferenciji za medije vršiteljica dužnosti šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Susan E. Penksa.

Kako je kazala, realizacija projekta počinje u trenutku kada se BiH suočava s rastućim organizovanim prijetnjama za sigurnost, uključujući i hibridne prijetnje poput nedavnog kibernetičkog napada na Parlamentarnu skupštinu BiH.

“Realizacijom ovog projekta osigurat ćemo da 16 agencija za provedbu zakona u BiH raspolažu dovoljnim kapacitetima potrebnim za efikasno suočavanje sa složenim sigurnosnim prijetnjama rizicima i krivičnim djelima”, izjavila je Penksa.

Pružajući pomoć u modernizaciji organizacionih struktura i funkcija u skladu sa ILP modelom, povećat će se kapaciteti u BiH za borbu protiv ozbiljnih sigurnosnih prijetnji i teških oblika kriminaliteta, uključujući organizovani kriminal.

Ambasador Kraljevine Norveške u BiH Olav Reinertsen izjavio je da je ovo važan dan za budućnost BiH. Projekat će, kako je kazao, agencijama za provedbu zakona u BiH staviti na raspolaganje jedinstvene alate koji će im pomoći da se suočavaju s novim izazovima.

“Jedno je sasvim sigurno. Kriminal ne poznaje granice, ni međunarodne kao ni granice između naroda. Nadam se da ćemo zahvaljujući ovom projektu svjedočiti boljoj koordinaciji, saradnji između agencija za provedbu zakona sa svih strana granice”, rekao je norveški ambasador.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo izjavio je da to ministarstvo podržava odluku policijskih agencija u državi da nastave jačanje modelom policijskog rada vođenog obavještajnim podacima.

“Taj model, koji je prepoznat i funkcionalan u velikom broju demokratskih država, doprinijet će i BiH da nastavi kreirati uslove sigurnog okruženja za sve njene građane”, rekao je Rizvo.

Dodao je da će dalje jačanje policijsko-obavještajnog modela doprinijeti i postizanju ciljeva koje je BiH postavila u daljem jačanju demokratskog društva, vladavine prava, zaštite ljudskih prava i sloboda te će doprinijeti u ispunjavanju obaveza koje BiH ima u euroatlanskim integracijskim procesima.

“Ovaj model omogućava da se ojačaju, osnaže i unaprijede kapaciteti za borbu protiv organizovanog kriminala, terorizma, korupcije, ilegalnih migracija, kibernetičkog kriminala i svih drugih sigurnosnih prijetnji s kojima se suočavamo i s kojima imamo obavezu da se borimo”, poručio je Rizvo.

TRT Balkan / agencije