Von der Leyen i 15 članova Evropske komisije otputovali su Kijev na razgovore s vladom Ukrajine, uoči samita EU - Ukrajina.      Foto: Reuters

"Evropska unija (EU) će uvesti nove sankcije Rusiji na prvu godišnjicu rata protiv Ukrajine", izjavila je u četvrtak predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"S našim partnerima iz G7 ćemo uvesti dodatnu gornju granicu cijena ruskih naftnih derivata. Do 24. februara, tačno godinu dana od početka invazije, cilj nam je da uspostavimo 10. paket sankcija", rekla je Von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Kazala je da Rusija već plaća "tešku cijenu" za svoj rat protiv Ukrajine, jer samo trenutna granica cijena izvoza nafte Moskvu košta 160 miliona eura (176 miliona dolara), prema procjenama EU.

"Naše prisustvo u Ukrajini danas daje vrlo jasan signal. Cijela Evropska unija je u ovome s Ukrajinom na duge staze. Zalagat ćemo se za Ukrajinu kao što se zalažemo za osnovna prava i poštovanje međunarodnog prava", rekla je Von der Leyen.

Uvjerila je Ukrajinu u podršku Bloka za "brz oporavak" i rekonstrukciju zemlje nakon rata.

EU do sada uvela devet paketa sankcija protiv Rusije

Od početka ruskog rata protiv Ukrajine 24. februara prošle godine, EU i njene države članice pružile su 50 milijardi eura direktne podrške Ukrajini, uključujući više od 12 milijardi eura vojne pomoći.

Devet paketa sankcija sastoji se od širokog spektra mjera, uključujući ograničenja trgovine, financija, tehnologije i robe s dvojnom namjenom, industrije, prometa i luksuzne robe.

One uključuju ograničenja putovanja, zabranu uvoza zlata ruskog porijekla, zabranu uvoza ili pomorskog prijenosa sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u EU, isključivanje ključnih ruskih banaka iz SWIFT platnog sistema i obustavu emitiranja aktivnosti i licence nekoliko medijskih kuća koje podupire Kremlj.

Zelenski je naglasio da je članstvo Ukrajine u EU-u važno za njegov narod i da je to "motivacija".       Foto: Reuters Reuters

Zelenski: Poraz Rusije zavisi od efikasnosti sankcija

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak da poraz Rusije zavisi efikasnosti sankcija koje su zapadne zemlje uvele Moskvi od početka rata u Ukrajini u februaru prošle godine.

"Zajednički je evropski zadatak smanjiti sposobnost Rusije da zaobiđe sankcije, a što brže i bolje bude izvršen, to ćemo biti bliže porazu ruske agresije", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu.

On je rekao da je Evropa usporila tempo uvođenja sankcija Rusiji.

"Važno je ispraviti situaciju", rekao je Zelenski i dodao da su vođeni razgovori o 10. paketu sankcija Rusiji. Zelenski je rekao da bi jačanje saradnje sa EU-om značilo jačanje "panevropskih mogućnosti za odbranu života slobodnih ljudi u slobodnoj Evropi".

"Ostvarivanje sna o mirnoj Evropi može se postići samo kroz Ukrajinu i pobjedom protiv Rusije", dodao je. Zelenski je naglasio da je članstvo Ukrajine u EU-u važno za njegov narod i da je to "motivacija".

"Čemu ova motivacija? Ukrajina na bojnom polju brani vrijednosti na kojima je Evropa ujedinjena”, rekao je Zelenski, dodajući da svaki korak ka većoj zajednici između Ukrajine i Evrope inspiriše ukrajinski narod.

Dodao je da se pobjeda u ratu ne može postići samo na bojnom polju, već je važno i vjerovati u Evropu.

Napomenuo je i da mu je von der Leyen dala izvještaj o drugom dijelu upitnika koji je Ukrajina dobila kada je prošlog juna dobila status kandidata za članstvo u EU-u.

Von der Leyen i 15 članova Evropske komisije otputovali su u četvrtak u Kijev, glavni grad Ukrajine, na razgovore s vladom uoči samita EU - Ukrajina.

Samit će se održati u petak, a njemu će prisustvovati Von der Leyen, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i Zelenski.



TRT Balkan / agencije