"S dubokim poštovanjem prisjećam se rahmetli Alije Izetbegovića, čovjeka koji je bio posvećen misiji i intelektualca koji je liderstvom i radom za svoj narod upisao svoje ime u historiju", naveo je Erdogan.      Foto: AA

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan objavio je prigodnu poruku povodom 19. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

"Ovom prilikom se s dubokim poštovanjem na 19. godišnjicu njegove smrti prisjećam rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika prijateljske i bratske Bosne i Hercegovine, čovjeka koji je bio posvećen misiji i intelektualca koji je liderstvom i radom za svoj narod upisao svoje ime u historiju", naveo je Erdogan u poruci na društvenim mrežama.

Alija Izetbegović umro je 19. oktobra 2003. godine od zatajenja srca. Prema procjenama, posljednjem ispraćaju Alije Izetbegovića prisustvovalo je više od 100.000 ljudi, među kojima veliki broj bosanskohercegovačkih i međunarodnih zvaničnika. Pretpostavlja se da je to bio najveći broj ljudi koji je ikada prisustvovao nekoj dženazi u Sarajevu.

TRT Balkan / agencije