U samom vrhu liste historijskih građevina u Hrvatskoj nalazi se stara jezgra Dubrovnika, izgrađena u 13. stoljeću.      Foto: AA

Pogled s tvrđave Lovrijenac, čija je gradnja na strmoj klisuri započeta još u 11. stoljeću, na Stari grad Dubrovnik, vratit će svakog posjetioca stoljećima unazad i oživjeti bogatu historiju ovog podneblja.

U samom vrhu liste historijskih građevina u Hrvatskoj nalazi se stara jezgra Dubrovnika, izgrađena u 13. stoljeću. Dubrovnik je 1979. godine uvršten na UNESCO-ovu listu Svjetske baštine. Zidine okružuju cijeli stari dio grada, a dosežu visinu 24 metra i debljinu šest metara. Zidine su izgrađene u 13. stoljeću, a u sljedećim stoljećima dodatno su učvršćene te su na njima izgrađene i kule, kako bi se grad na jugu Jadrana osigurao od opasnosti.

Brojni posjetioci koji obilaze Dubrovnik na taj način koriste priliku i za svojevrsno "putovanje u prošlost", a starogradske zidine istražuju šetnjom duž gotovo dva kilometra uređenih staza po bedemima i tvrđavama oko samog grada.

Posebnu pažnju privlače glavna ulica starog grada Stradun, Knežev dvor, crkva sv. Vlaha, Katedrala, Vijećnica.

Lokacije snimanja scena popularnih filmova i serija

Zbog svoje srednjovjekovne stare jezgre koja je sve do današnjih dana zadržala autentičan izgled, Dubrovnik je zanimljiv i za brojne filmske umjetnike koji ovaj grad smatraju idealnom lokacijom za snimanje.

Većina posjetilaca odlazi na Skale od Jezuita, poznate stepenice koje su poslužile za snimanje scene "hoda srama kraljice" u seriji "Igre prijestolja".      Foto: AA

Najpoznatija serija koja je posljednjih godina snimana u Dubrovniku je "Igre prijestolja", u kojoj je grad dobio ulogu Kraljevog grudobrana. Bogatstvo arhitekture i historije dovelo je u ovaj grad najpopularniju televizijsku seriju na svijetu i Dubrovnik pozicioniralo na mapu posebne vrste turista, onih koji će svu pažnju usmjeriti na lokacije snimanja omiljene serije ili filma.

U gradu koji odiše posebnom arhitekturom, historijom i atmosferom, snimane su neke od najpoznatijih scena serije "Igre prijestolja", nakon čega su u Dubrovnik počeli dolaziti fanovi serije iz svih krajeva svijeta. U posljednje vrijeme većina posjetilaca odlazi na Skale od Jezuita, poznate stepenice koje su poslužile za snimanje scene "hoda srama kraljice" u seriji "Igre prijestolja".

Jedna od najpoznatijih destinacija za turiste

Dubrovnik je jedna od najpopularnijih hrvatskih destinacija za turiste. Turisti iz svih krajeva svijeta dolaze osjetiti dašak historije u dubrovačkoj staroj jezgri i njenim zidinama.

Brojni posjetioci koji obilaze Dubrovnik na taj način koriste priliku i za svojevrsno "putovanje u prošlost".      Foto: AA

Zidine su građene nekoliko stoljeća, paralelno s razvijanjem grada kao trgovačke velesile. Tadašnja Dubrovačka Republika bila je primorana izgraditi ogromne zidine oko grada kako bi se lakše odbranila od napada. Najraniji dokazi postojanja zidina su iz 9. stoljeća, kada su grad opkolili Saraceni.

TRT Balkan / agencije