Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu najstarija je muzejska institucija u Bosni i Hercegovini, osnovana 1. februara 1888. godine.       Foto: AA Archive

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine danas slavi 136 godina od osnivanja, a tim povodom je pripremljen bogat program za sve posjetioce.

Viša kustosica Zemaljskog muzeja Adisa Lepić izjavila je da su i ove godine pripremili šarolik program povodom obilježavanja godišnjice osnivanja.

"Svake godine nastojimo da napravimo bogat program za naučnu javnost, odrasle i za djecu, da napravimo nešto što će im biti edukativno i zabavno. Naše centralno dešavanje je otvaranje stalne izložbe 'Vodozemci i gmizavci BiH' kao izuzetne izložbe na kojoj se jako dugo radilo i koju preporučujem da svi posjete", rekla je Lepić.

Istakla je također da su veoma zadovoljni brojem posjetilaca Zemaljskom muzeju BiH tokom prošle godine.

U okviru obilježavanja 136. godišnjice Zemaljskog muzeja BiH, u četvrtak je javnosti predstavljena nova stalna izložba "Vodozemci i gmizavci BiH" autora Adnana Zimića.

U historiji Zemaljskog muzeja ovo je prvi put da su na jednom mjestu prezentirane sve do sada otkrivene vrste herpetofaune u njihovim prirodnim staništima.

Vrste su prikazane na potpuno realističan način, uključujući varijacije i spolni dimorfizam. Većina izloženih vrsta kreirana je 3D skeniranjem, modeliranjem i printanjem, dok je ostatak predstavljen prepariranim životinjama.

Autor izložbe je istakao da je njeno postavljanje trajalo je oko dvije godine. Dodao je da je izložba samo jedan od nekoliko događaja u okviru programa obilježavanja godišnjice Zemaljskog muzeja BiH.

"Ovo je prikaz kičmenjaka, životinja koje se naseljavaju u Bosni i Hercegovini, gmizavci i vodozemci, tu imamo repate vodozemce, bezrepate vodozemce, odnosno žabe, guštere, kornjače i zmije Bosne i Hercegovine", rekao je Zimić.

U sklopu izložbe postoje i interaktivne aplikacije kako bi posjetioci mogli saznati više o svakoj vrsti kao i interaktivni zvukovi žaba i fosil zmije.

"Ova izložba pokazuje bogat i visok biodiverzitet po pitanju vodozemaca i gmizavaca. Mi smo država koja ima skoro najveći broj vrsta, pogotovo kada se poredi veličina države. Možemo reći da smo među prvih pet država po pitanju biodiverziteta u Evropi", naglasio je Zimić.

Uz cjelodnevni program obilježavanja 136. godišnjice od osnivanja ove institucije, uz stalne izložbene postavke na sva tri odjeljenja, pripremljen je i dodatni sadržaj za sve uzraste.

Posjetioci imaju priliku da pogledaju "Sarajevsku Hagadu", a upriličena je i promocija novog izdanja "Glasnik ZMBiH, Sveska Arheologija, broj 55", radionica za djecu "Pišem ti bosančicom" i "Potraga za blagom", predavanja, izložba "Ex-Situ – Umjetničke pozicije o ugroženom biodiverzitetu i koegzistenciji vrsta".

Kako su kazali iz Zemaljskog muzeja BiH, ulaz na sve događaje je u četvrtak besplatan povodom obilježavanja godišnjice.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu najstarija je muzejska institucija u Bosni i Hercegovini, osnovana 1. februara 1888. godine.

TRT Balkan / agencije