Poljoprivrednici iz sedam udruženja istakli su svoje zahteve Vladi Srbije, a pošto nakon dva sastanka do dogovora nije došlo, počeli su proteste širom Srbije.      Foto: AA

Drugi dan protesta poljoprivrednika u Novom Sadu doneo je radikalizaciju nezadovoljstva, jer su paori traktorima blokirali nešto posle 11 sati deo Bulevara Mihajla Pupina kod zgrade Pokrajinske vlade Vojvodine.

Poljoprivrednici koji su juče počeli protestne vožnje, prenoćili su u Novom Sadu ispred Novosadskog sajma, a protestna vožnja do zgrade Pokrajinske vlade pretvorila se u blokadu te saobraćajnice.

Poljoprivrednici iz sedam udruženja istakli su svoje zahteve Vladi Srbije, a pošto nakon dva sastanka do dogovora nije došlo, počeli su proteste širom Srbije.

Paori okupljeni oko Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije i drugih udruženja koordiniraju akcije protesta navode da se neće povući do ispunjenja zahteva koji se odnose na veće subvencije u oblasti stočarstva i ratarstva, pogodnosti kod kupovine goriva, te borbe protiv uvozničkih lobija.

Tako su i prvobitno planirane protestne vožnje prerasle u blokadu glavnog saobraćajnog pravca pored Pokrajinske vlade u Novom Sadu koja bi trebalo da traje do 13 sati, a u Vojvodini paori su svoju poljoprivrednu mehanizaciju isterali na drumove u Subotici, Somboru, Zrenjaninu i Pančevu, a poljoprivrednici iz manjih mesta gde nisu organizovane blokade priključiće se gradovima u blizini gde se odvijaju protesti.

Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, poručio je da je plan da se u saobraćajnom špicu sugrađanima omogući nesmetani odlazak sa posla, ali da će se od 17 sati doneti nova odluka da li će i gde biti blokade saobraćajnica i da će to zavisiti od dogovora sa predstavnicima drugih udruženja koji su takođe u protestu.

TRT Balkan / agencije