Dozvoljen ulazak u selo Banjska, vidljive posljedice sukoba

Dozvoljen ulazak u selo Banjska, vidljive posljedice sukoba

U selu su raspoređene jake snage specijalne policije Kosova.
Četvrti dan od sukoba u Banjskoj na sjeveru Kosova, policija je dozvolila ulazak u to selo.     Foto: AA

Kosovska policija danas je oslobodila prilaze selu Banjska kod Zvečana tako da je omogućen normalan izlaz i ulaz u selo.

Četvrti dan od sukoba u Banjskoj na sjeveru Kosova, policija je dozvolila ulazak u to selo.

U selu su raspoređene jake snage specijalne policije Kosova. Nakon što je prethodnih dana bio zabranjen ulazak i izlazak iz sela, jučer je policija propuštala samo lokalno stanovništvo uz provjeru i kontrolu ličnih dokumenata.

Međutim, danas je omogućen normalan izlaz i ulaz u selo. Odluka je donesena nakon što je u utorak uveče završena akcija pretresa i potrage za naoružanjem i drugom opremom u ovom selu na sjeveru Kosova.

Potpukovnik Veljton Asani, zamjenik regionalnog direktora policije za sjever, rekao je da je situacija u selu uredu i da nema problema.

"Ljudi su prije dan, dva mogli da idu iz sela i da se vraćaju, ali mi smo kontrolisali ulaske i izlaske. Danas je donesena odluka da mogu i novinari i drugi da dođu, ali još nije sve očišćeno. Mislimo da još postoji rizik ovdje u šumama", izjavio je Asani.

Oko tri sata iza ponoći 24. septembra, u Banjskoj u opštini Zvečan, u napadima na jedinice kosovske policije poginuo je Afrim Bunjaku, dok je ranjen policajac Alban Rashiti.

Specijalno tužilaštvo Kosova saopćilo je u ponedjeljak da je šest osoba privedeno i oni su osumnjičeni za više krivičnih djela, a jedan od njih i za terorizam, nakon smrtonosnih napada u selu Banjska na sjeveru Kosova u nedjelju.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xelal Svecla izjavio je ranije "da je zaplijenjeno jedno teško oklopno vozilo, 24 džipa, dva četverotočkaša 4x4, osam protivpješadijskih mina, 29 zolja, granate za minobacače, 150 komada dinamita, šest mitraljeza, 21 pancir, tri drona, 15 noćnih dalekozora, 32 radioveze, 115 vojnih uniformi, šest satelitskih karti, tri topografske karte, 23 maske, 32 pametna telefona, 32 sim kartice".

Osim vojne opreme, istakao je, "zaplijenjene su i velike količine prve pomoći, konzervirane hrane, lopata i krampi, motorki, te više od 20 mobitela".

TRT Balkan / agencije