Današnji protest "Srbija protiv nasilja" održan je šesti put. Prvi protest održan je 8. maja.     Foto: Reuters

Desetine hiljada građana načinilo je u petak naveče, u okviru skupa "Srbija protiv nasilja", veliki "prsten" oko Vlade Srbije koji se protezao i na okolne ulice tražeći odlazak sa vlastl srbijanskog predsednika Aleksandra Vučića i ostavke odgovornih za dva masovna ubistva početkom maja.

Istaknuto je da su građani gladni i žedni pravde, empatije, sigurnosti, života bez straha i nasilja, i naglašeno je da protest ne pripada nijednom pojedincu već svim građanima Srbije.

Po uzoru na prethodni skup, građani su i na ovome pustili u vazduh dva transparenta koje su nosili crni i beli helijumski baloni na kojima je pisalo "Restart sistema".

Na transparentima su bile iscrtane karikature srbijanskog predsednika Aleksanadra Vučića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, sa porukama "Vučiću odlazi!" i "Vuline odlazi!".

Građani su nosili i kartonske figure Vučića, premijerke Srbije Ane Brnabić i urednika tabloida "Informer" Dragana J. Vučićevića u crno-belim zatvorskim uniformama i kapama.

Glumica Jelisaveta Seka Sablić obratila se građanima i rekla da je Skupština Srbije "školski primer nasilja".

Ona je dodala da je nasilje i "jeftino, tabloidno prozivanje glumaca", a da je nasilje nad građanima to što ne mogu da stignu do lekara, "a čekaonice zdravstvenih ustanova su kao pakao".

U ime organizatora glumac Hadži Nenad Maričić pozvao je da sledeći put na protestu bude više ljudi nego ikada. On je rekao da "nema nazad".

"Pobeda je pred vratima! Gotov je", rekao je Maričić. On je istakao da će "protesti dobiti novi oblik" ako do kraja iduće nedelje ne budu ispunjeni zahtevi građana i da će građani "sa bine krenuti u nove akcije".

Građani su nosili transparente "Indeks nije pasoš", "Lustracija, robija, kraj.", "U tišini nasilje opstaje" i "Izvuk'o se konac, para se džemper".

Današnji protest "Srbija protiv nasilja" održan je šesti put. Prvi protest održan je 8. maja.

TRT Balkan / agencije