Predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti i predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca odali su počast kod spomen ploče poginulim vojnicima NATO-a na Kosovu.             Foto: AA

Povodom 12. juna, Dana oslobođenja Kosova, predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti i predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca odali su počast kod spomen ploče poginulim vojnicima NATO-a na Kosovu.

Predsednica Osmani nakon polaganja venca na spomen ploču vojnicima NATO-a u centru Prištine, kazala da je 12. jun najvažniji dan za Kosovare, kada su se "oslobodili Srbije koja je vodila rat protiv nevinog naroda."

Ona je rekla da zajedno sa ostalim visokim zvaničnicima od jutra odaje počast svima koji su doprineli da sloboda postane stvarnost, počev od bivšeg predsednika Ibrahima Rugove i bivšeg aktiviste za ljudska prava Adema Demačija, pa do porodice Jašari i vojnika NATO-a.

„Sada ovde odajemo počast vojnicima NATO-a, onima koji su od 10. juna ušli u Republiku Kosovo da zapečate oslobođenje naše zemlje. Zauvek smo zahvalni i ponavljamo ovu zahvalnost u ime svih građana Republike Kosovo“, naglasila je Osmani.

Premijer Albin Kurti rekao je da je vojna intervencija NATO-a "zaustavila genocid Srbije nad narodom Kosova".

“Polaganjem svežeg cveća i odavanjem počasti prisetili smo se Rugovine humanosti, Demačijevog otpora, žrtvovanja Jašarijevih i ovde doprinosu NATO-a. Klanjamo se pred svim palima i mučenicima naroda i svima onima koji su dali svoje živote za slobodu naroda i oslobođenje Kosova”, kazao je Kurti.

Predsednik Skupštine Konjufca rekao je da je oslobođenje Kosova najistaknutiji primer uspešne saradnje lokalnog faktora i međunarodne zajednice.

„Za nas je to bio dan dolaska slobode, veoma dragocen datum za narod Kosova. Ali, to je bio i veliki uspeh na međunarodnom planu, jer se dan oslobođenja Kosova poklapa upravo sa prestankom genocida Srbije nad narodom Kosova“, rekao je Konjufca.

Oko 160 vojnika NATO-ove mirovne misije KFOR, iz zemalja članica i nečlanica NATO-a, poginulo je na Kosovu. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je 10. juna 1999. godine odobrio raspoređivanje trupa KFOR-a na Kosovu i zadužio UN, Rezolucijom 1244, za izgradnju privremene lokalne administracije, UNMIK.

Na Kosovu je odmah nakon rata 1999. godine bilo preko 50.000 vojnika. Taj broj se postepeno godinama smanjivao, a trenutno ih je oko 4.000 iz 28 zemalja.

Misija KFOR-a predvođenog NATO-om je da doprinese održavanju bezbednog i mirnog okruženja i slobodi kretanja za sve zajednice na Kosovu. U obavljanju svojih aktivnosti, NATO sarađuje i pomaže Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji i drugim međunarodnim akterima, po potrebi, da podrže razvoj stabilnog i mirnog Kosova. KFOR, takođe, podržava razvoj profesionalnih, demokratskih i multietničkih bezbednosnih struktura na Kosovu.

TRT Balkan / agencije