Crveni križ FBiH: Misija u Hatayu i Kahramanmarasu uspješno završena

Crveni križ FBiH: Misija u Hatayu i Kahramanmarasu uspješno završena

Od početka akcije, putem žiroračuna i humanitarnog broja do sada je prikupljeno više od 500.000 KM.
Sredinom prošlog mjeseca otišao je prvi konvoj Crvenog križa FBiH u vrijednosti od 500.000 KM.              Foto: Facebook/ Crveni križ FBiH

U turskom Kahramanmarasu postavljena su 33 stambena kontejnera s pratećom opremom i osam montažnih kuća, iz drugog konvoja humanitarne pomoći Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine.

Donacija u vrijednosti od oko 510.000 KM, između ostalog sadrži i šatore, električne grijalice, agregate, rasklopive krevete i stolice, vreće za spavanje, higijenske pakete i druge prioritetne stvari koje je struktura Crvenog križa, zajedno s građanima sakupljala na osnovu potreba turskog Crvenog polumjeseca.

Sredinom prošlog mjeseca otišao je prvi konvoj Crvenog križa FBiH u vrijednosti od 500.000 KM, a toku je priprema za treći konvoj koji će činiti higijenski setovi za žene i djevojke prikupljani tokom martovske kampanje "Niste same".

Delegacija Crvenog križa Federacije BiH predvođena predsjednikom i generalnim sekretarom Huseinom Kličićem i Namikom Hodžićem tokom svog boravka u Turkiye posjetila je područja koje je pogodio zemljotres - Gaziantep, Hatay i Kahramanmaras gdje su održali niz sastanaka sa zvaničnicima Crvenog polumjeseca Turkiye.

Tako su se u Gaziantepu susreli s direktorom za međunarodnu saradnju Crvenog polumjeseca Turkiye Alperom Ulucom, u Hatayu s Baranom Akarom, voditeljem svih operacija u tom turskom gradu te u Kahramanmarasu s direktorom za međunarodnu politiku i partnerstva Crvenog polumjeseca Turkiye Kaanom Sanerom.

Razgovarano je o trenutnim humanitarnim operacijama koje vodi turski Crveni polumjesec u zbrinjavanju stanovništva koje je ostalo bez svojih domova nakon katastrofalnih posljedica od zemljotresa, kao i neophodnoj vrsti pomoći i potreba koje mogu pružiti Nacionalna društva u okviru Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Domaćini susreta su, pored iskrene zahvale na značajnoj pomoći strukture Nacionalnog društva BiH, općine Kalesija, kompanije Magnet trade, velikog broja građana, institucija, preduzeća i ustanova iz Bosne i Hercegovine, istakli da su Turkiye najveća potreba privremeni stambeni objekti (kontejneri i montažne kuće).

Predstavnici delegacije iz Bosne i Hercegovine su istakli da, pored nastavka prikupljanja pomoći u svrhu nabavke i isporuke montažnih objekata, mogu ponuditi i svoje ljudstvo, odnosno obučene timove za brzi odgovor u kriznim situacijama, timove za psihosocijalnu podršku, te timove za pripremu i distribuciju toplih obroka.

Crveni križ u Bosni i Hercegovini od samog početka pokrenuo je humanitarni broj 17023 putem kojeg se mogu donirati dvije konvertibilne marke za stanovnitšvo ugroženo usljed zemljotresa u Turkiye i Siriji, te otvorio namjenski žiro račun 1340011130004680 kod ASA Banke d.d. Sarajevo, Fra Anđela Zvizdovića 1/A 71000 Sarajevo za uplate donacija (primalac Društvo Crvenog krsta/križa BiH, Kranjčevićeva 2, 71000 Sarajevo).

Od početka akcije, putem žiroračuna i humanitarnog broja do sada je prikupljeno više od 500.000 KM.

TRT Balkan / agencije