Crna Gora je ostvarila značajan napredak u slobodi medija i sa 63. pozicije došla do 39. mjesta.     Foto: Reuters

Crna Gora je ostvarila značajan napredak u slobodi medija i sa 63. pozicije došla do 39. mjesta na listi od 180 zemalja, pokazuje najnoviji izvještaj Reportera bez granica (RSF) o Indeksu slobode medija povodom 3. maja - Svjetskog dana slobode medija.

Kako se ističe u izvještaju, skoro svi napadi na novinare koji su se desili u posljednjih godinu dana su razriješeni, ali od onih koji su se dogodili značajno ranije, mnogi ostaju nekažnjeni, uključujući i ubistvo Duška Jovanovića.

Od zemalja regiona, Sjeverna Makedonija je rangirana na 38. mjestu. Slijede Hrvatska (42), Slovenija (50), Kosovo (56), Bosna i Hercegovina (64), dok su najslabije kotirane Srbija (91) i Albanija (96).

Kako se navodi, skoro svi napadi na novinare koji su se desili u posljednjih godinu dana u Crnoj Gori su razriješeni, ali od onih koji su se dogodili značajno ranije, mnogi ostaju nekažnjeni, uprkos obećanjima vlade koja je došla na vlast 2020. godine da će preduzeti korake da ih riješi.

"Jedan od takvih slučajeva je i ubistvo glavnog urednika Duška Jovanovića i pokušaj ubistva istraživačke novinarke Olivere Lakić. Novinar Jovo Martinović je 2023. godine, poslije sedam godina postupka, konačno oslobođen neosnovanih optužbi za pripadnost kriminalnoj grupi", navodi se u izvještaju.

Iz te organizacije navode da su pritisci vlasti i napadi na novinare donekle smanjeni nakon odlaska Demokratske partije socijalista (DPS) sa vlasti 2020. godine, ali da nova vlast i dalje pokušava da kontroliše pojedine medije i novinare", ističe se u izvještaju.

TRT Balkan / agencije