Sattler je na sastanku uručio Izvještaj Evropske komisije o BiH za 2023. godinu predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH Borjani Krišto.    Foto: AA

Evropska komisija objavila je u srijedu izvještaj o napretku u ispunjavanju preuzetih obaveza na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Ovo je značajan i snažan iskorak i poticaj da svi mi unutar institucija Bosne i Hercegovine nastavimo da radimo jače, brže, bolje, snažnije i odgovornije, ja bih rekla na ispunjavanju svih naših ostalih obveza i prioriteta, prvenstveno radi nas, a i kao obvezu koju BiH treba na ovom putu ispuniti, izjavila je danas predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto o Izvještaju Evropske komisije o BiH.

Krišto se u srijedu u Sarajevu sastala sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) i specijalnim izaslanikom EU u BiH, ambasadorom Johannom Sattlerom koji joj je uručio Izvještaj Evropske komisije o BiH za 2023. godinu.

Krišto je na poseban način zahvalila Evropskoj komisiji (EK) i predsjednici EK Ursuli von der Leyen i "svim prijateljima unutar EU koji su odlučiti vjerovati da doista podrže preporuku za otvaranje pregovora BiH sa EU jer je to prije svega dobro i korisno za sve nas u BiH, a za ono čemu težimo a to je proces pristupanja EU".

Naglasila je da će biti potrebno vremena da prouče izvještaj, ali da je značajno da se bazira na ono što je učinilo Vijeće ministara BiH, odnosno institucija BiH, te da je u odnosu na prethodne godine napravljen značajan iskorak po pitanju evropskih reformi, posebno na polju vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija, usklađivanja vanjskopolitičkih stavova sa stavovima EU, na polju borbe protiv korupcije i kriminala, na jačanju ekonomske stabilnosti, te izgradnji inkluzivnog i funkcionalnog bh. društva.

Rekla je da su srećni jer je Evropska komisija novi plan i paket rasta koji je predsjednica EK predstavila prošle sedmice prilikom posjete BiH.

"Kako ste već upoznati raj paket i plan rasta odnosi se na značajno ulaganje kada je u pitanju EU i BiH i sukladno tom planu rasta, kako bismo povukli novac, implementirali naše reforme, očekuje se od nas jedan značajan iskorak, u smislu ispunjavanja određenih uvjeta", rekla je ona.

Naglasila je da "BiH ima priliku i zapravo je sve do nas koliko ćemo na tom putu implementirati sredstava".

Dodala je da joj je drago da prepoznat napor Vijeća ministara, te da je izvještaj poticaj za bolji i brži rad u budućnosti.

"Ovaj napredak i izvješće je rezultat dobrih politika, odnosno politika dogovora, kompromisa i konsenzusa. Stoga se još jednom zahvaljujem, kako liderima političkih stranaka, tako i predstavnicima institucija na ovom iskoraku, jer BiH jedino može na takav način praviti iskorak", rekla je ona.

Pozvala je političke lidere u BiH da nastave raditi da se što hitnije pristupi provođenju reformi, do kraja godine, a naročito izborne reforme. Dodala je da se nada da bi provođenjem cjelokupne izborne reforme koja podrazumijeva kako presude Evropskog suda, tako i odluke Ustavnog suda BiH, bili rasterećeni odnosi u BiH.

"U narednom periodu očekujem od svih političkih predstavnika i kolega u Vijeću ministara BiH da napravimo iskorak i po svim drugim obvezama koje smo gotovo usuglasili u ovom trenutku u većini, a koje su nam ostale", rekla je ona.

Sattler: Na BiH je da izvrši reforme i prođe kroz otvorena vrata Evropske unije

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler pozvao je domaće lidere i institucije da provedu potrebne reforme koje će imati pozitivne efekte na kvalitetu života građana u Bosni i Hercegovini, napominjući da EU svakako ostaje uz BiH kao njen najveći trgovinski partner i investitor.

Sattler je na sastanku uručio Izvještaj Evropske komisije o BiH za 2023. godinu predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH Borjani Krišto.

Nakon sastanka je istakao da su vrata Evropske unije širom otvorena za Bosnu i Hercegovinu.

"Sada je na Bosni i Hercegovini da izvrši potrebne reforme, iskoristi ovu priliku i prođe kroz ova otvorena vrata", poručio je Sattler.

Dodao je da je u izvještaju navedeno da Bosna i Hercegovina i prije marta 2024. godine može ponuditi argumentaciju da zemlje članice EU-a donesu odluku o otvaranju pregovora.

"Još jedna pozitivan korak je da Bosna i Hercegovina sustiže ostatak regiona", kazao je Sattler, napominjući da EU prepoznaje pozitivan pomak u BiH, ali je naglasio da određene negativnosti usporavaju put BiH prema EU:

"Izvještaj se nadovezuje na dodjelu kandidatskog statusa od prije godinu dana i predstavlja jasan signal da je mjesto Bosne i Hercegovine u EU. Institucije EU-a poručile su da im je proces pridruživanja ponovo u fokusu."

Sattler je poručio da je pred vlastima u BiH puno posla na evropskom putu, posebno u pogledu ekonomskih pitanja.

"Ovo nas dovodi do posljednje napomene, a tiče se Plana rasta za Zapadni Balkan. Plan koji je usvojen osigurava sredstva za reforme koje privlače investicije, odnosno investicije su podsticaj za reforme. Ovo je važna ponuda za cijeli region, nešto nezabilježeno u proteklim decenijama u procesu pridruživanja. Želim da zajednički radimo na regionalnoj integraciji, ono što je započeto u okviru Berlinskog procesa. Ovo treba da prate ključne reforme, posebno one koje se tiče vladavine prava, korupcije, organizovanog kriminala", kazao je Sattler.

Istakao je da će EU u narednom periodu pružiti značajna finansijska sredstva.

"Šest milijardi eura, dvije milijarde su bespovratna sredstva, grantovi, a četiri zajmovi i krediti. Ovo nije neki tek dodatni finansijski instrument. Ako tome pridodate ostale finansijske pomoći, time smo dosegli nivo finansijske podrške uporediv sa sredstvima koje povlače zemlje članice EU-a u smislu koristi koje ostvaruju. To je nešto novo što dolazi sa Planom rasta i mislim da je sjajna poruka koja je poslana zemljama regiona", rekao je Sattler i nastavio:

"Taj novac će se davati pod uslovom reformi i pratiti modalitet programa rekonstrukcije i oporavka koji je osmišljen za zemlje članice nakon pandemije po istim principima, po principu reforme."

Pozvao je domaće lidere i institucije da poduzmu korake i provedu reforme koje će imati pozitivne efekte na kvalitetu života građana u Bosni i Hercegovini, napominjući da EU svakako ostaje uz BiH kao njen najveći trgovinski partner i investitor.

Izvještaj o napretku

U izvještaju Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2023. godinu navodi se, između ostalog, da su i dalje potrebne ustavne i izborne reforme kako bi se Ustav uskladio sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Bosna i Hercegovina je značajno unaprijedila svoje usklađivanje sa vanjskom politikom EU-a. Nije postignut napredak u borbi protiv korupcije. Određeni napredak je postignut u borbi protiv organizovanog kriminala, navedeno je u izvještaju.

Kako se dalje navodi, što se tiče ekonomskih kriterija, Bosna i Hercegovina je u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije. Napominje se također da je Bosna i Hercegovina između rane faze i određenog nivoa pripreme u svojoj sposobnosti da preuzme obaveze iz članstva u EU.

Na kraju se navodi da su potrebni dalji napori da Bosna i Hercegovina ispuni 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije po zahtjevu za članstvo u EU i koracima navedenim u preporuci EK za kandidatski status.

Komisija preporučuje otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom u EU nakon što se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo. Naglašeno je da će Evropska komisija izvijestiti Vijeće o napretku najkasnije u martu 2024. godine.

TRT Balkan / agencije