Posjetioci uglavnom uživaju u obilasku Starog grada, razgledavanju štandova i pogledu na zaliv.      Foto: AA

Crna Gora je iz godine u godinu sve atraktivnija destinacija za turiste iz cijelog svijeta, a posebno se izdvaja Kotor, zbog bogatog kulturnog nasljeđa i lijepe prirode.

Kotor je ovih dana prepun turista iz skoro cijelog svijeta. Najviše ih je iz Velike Britanije, Turkiye, Sjedinjenih Američkih Država, Izraela, zemalja Skandinavije, kao i iz država regiona. Ekipa Anadolu posjetila je ovaj grad, koji, osim što je bogat istorijom i kulturom, poznat je i po uplovljavanju najvećih svjetskih kruzera.

Stari grad mjesto susreta

Posjetioci uglavnom uživaju u obilasku Starog grada, razgledavanju štandova i pogledu na zaliv.

Elishka iz Češke, u izjavi za Anadolu, kaže da je oduševljena prirodom i ljudima u Crnoj Gori.

"Kotor ima prelijepe tvrđave, grad je sa nevjerovatnom istorijom. Dopada nam se i ostaćemo tri do četiri dana", kaže Čehinja Elishka.

Sve više turista koji posjećuju Kotor dolazi iz Turkiye. Altay iz Istanbula kaže da je Kotor odabrao kao grad za jednodnevni izlet.

U Kotor tradicionalno uplovljavaju najveći svjetski kruzeri, koji upravo dovode na hiljade posjetilaca u ovaj grad.      Foto: AA

"Ostao bih duže, ali to nije moguće. Kotor je jedno od prelijepih mjesta koje treba svako da posjeti. Imaju i tvrđavu, planirao sam da je posjetim, ali nisam stigao. I cijene u gradu su prihvatljive", kaže Altay.

Martina iz Slovačke kaže da uživa u Kotoru.

"Sviđaju mi se uske ulice, arhitektura, kao i unutrašnjost grada. Uživam, ostaću par dana ovdje", kaže Martina.

Za sedam mjeseci više od 220 kruzera

U Kotor tradicionalno uplovljavaju najveći svjetski kruzeri, koji upravo dovode na hiljade posjetilaca u ovaj grad. U Luku Kotor je za sedam mjeseci uplovilo 224 kruzera ili 256.822 putnika, što je 35 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Luke Kotor je saopšteno da je tokom avgusta najavljeno 76 uplovljavanja, u septembru 56, oktobru 57, u novembru 14 brodova, a u decembru četiri.

Prvi na Forbsovoj listi destinacija za bogate penzionere

Magazin Forbs je na prvom mjestu liste najboljih destinacija za penzionerske dane, kada je u pitanju džetset i bogati penzioneri, odabrao Kotor. Na listi objavljenoj ovog ljeta, ističe se da je mjesečni budžet za komotan život dvoje penzionera u ovom gradu oko 2.900 američkih dolara.

Ističe se da se radi o zalivu Jadranskog mora, "istačakanim" srednjovjekovnim gradićima, ali i luksuznim modernim kompleksima, uz blizinu marine za super-jahte.

"Kotor je poznata destinacija u svijetu bogatih, ali se radi o mjestu sveukupno povoljnom za život, prelijepim pejzažima, lakim procedurama da se dođe do stana, uz beskrajne opcije za rekreaciju", navodi se u analizi Forbsa.

Takođe, pružene su i osnovne informacije o Crnoj Gori, kao o mediteranskoj zemlji veličine američke savezne države Konektikat, a za koju se očekuje da u narednim godinama postane članica EU-a.

TRT Balkan / agencije