Motiv još nije poznat.     Foto: Reuters

Cetinjanin Vučko Borilović (34) iz vatrenog oružja je ubio deset, a ranio više osoba, nakon čega je Borilovića navodno ubio jedan mještanin, a u pucnjavi je ranjen i policajac.

Još uvijek nije utvrđeno da li je Borilović preminuo od metaka koje su u njega ispalili policajci ili N. K. (mediji su kasnije objavili da je riječ o Nenadu Kaluđeroviću).

Načelnik Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru za borbu protiv kriminala Aleksandar Bošković izjavio je u subotu da Cetinjanin N. K., koji je navodno pucao na Borilovića, nije trenutno dostupan policiji.

"Preduzimaju se određene mjere i radnje da bi se on (N. K.) obezbijedio i da bi se obezbijedilo njegovo prisustvo u čitavom postupku", kazao je Bošković.

Na pitanje da li su utvrdili motiv zločina na Cetinju, Bošković je rekao da su mjere i radnje još uvijek u toku.

"Preliminarno možemo da saopštimo da je ovo lice posljednjih dana pokazivalo određene promjene u ponašanju i u tom smislu je uz pomoć prijatelja bio zakazan ljekarski pregled", kazao je Bošković te istakao da, nažalost, do tog pregleda nije došlo.

Završena obdukcija

Istakao je također da je u međuvremenu završena i obdukcija, ali da ne može iznositi više detalja.

"Na tijelu izvršioca ima više povreda od vatrenog oružja, pa u tom smislu ne možemo saopštiti više detalja", kazao je Bošković, pojašnjavajući da je nakon razmjene vatre sa policijom, prema Boriloviću više projektila ispalio Cetinjanin N. K.

"Ali za sada mi ne možemo iznositi detalje da li je smrt nastupila od posljedica ranjavanja od strane policije ili ovog građanina", rekao je Bošković.

Podsjetio je da je u 15.30 sati policija dobila informaciju da je u naselju Medovina došlo do pucnjave. Policija je prvo pritekla u pomoć ranjenim osobama, nakon čega je Borilović pucao na njih.

"Nakon toga su bili ispunjeni svi zakonski uslovi i policija je uzvratila paljbu i ispalila 20 projektila. U razmjeni te vatre jedan policajac je povrijeđen", kazao je Bošković, dodajući da je, prema sadašnjim informacijama, četiri ili pet policajaca upotrijebilo vatreno oružje u petak na Cetinju.

Nema krivice za ubistvo ubice?

Advokat Željko Đukanović smatra da Cetinjanin N. K. ne može biti krivično odgovoran ukoliko se utvrdi da je on usmrtio sugrađanina koji je počinio masakr.

Đukanović je novinarima pojasnio da ukoliko je Cetinjanin N. K. a ne policija spriječio veći masakr u prijestonici, tužilaštvo bi to moglo kvalifikovati kao nužnu odbranu, a on ne može biti krivično odgovoran.

Pojasnio je da nužna odbrana, kako je već Krivičnim zakonikom Crne Gore (KZCG) eksplicitno propisano, sama po sebi predstavlja osnov koji isključuje postojanje krivičnog djela.

”To je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac odbije istovremen ili neposredno predstojeći protivpravan napad, od svog dobra ili dobra drugog... Međutim, s obzirom na do sada u medijima objavljene detalje, pojavili su se stavovi da se radi o krajnjoj nuždi, što po mom stavu nije utemeljeno”, kazao je Đukanović.

Advokat ističe da je, bez obzira na ekspertize o tome ko je usmrtio počinioca ovog nezapamćenog zločina, njegov jasan stav da to lice ni u kom slučaju nije krivično odgovorno.

VDT utvrđuje ko je ubio Borilovića

Više državno tužilaštvo utvrdiće od čijeg metka je stradao tridesetčetvorogodišnji Vuk Borilović, ubijen nakon što je taj Cetinjanin prethodno ubio deset komšija.

Ovo je novinarima saopštila rukovoditeljka VDT Podgorica, viša državna tužiteljka Lepa Medenica, objasnivši da je povodom tog događaja formiran predmet.

”U cilju potpunog rasvjetljavanja predmetnog događaja, te sprovođenja vještačenja po naredbi ovog tužilaštva, kao i saslušanja svjedoka očevidaca ovog događaja, doći do dokaza, ko je lišio života lice V. B., koje je prethodno lišilo života 10 i ranilo šest lica”, kazala je Medenica.

Promjene u ponašanju posljednjih mjeseci

Uprava policije saopštenjem je potvrdila nezvanične informacije da je Borilović posljednjih mjeseci imao promjene u ponašanju, ali poručuju da to nije ukazivalo na potencijalno izvršenje ovakvog zločina. Potvrdili su i da je tim povodom Borilović imao zakazan specijalistički pregled u 18 sati istog dana kada je počinio monstruozni zločin.

Motiv masakra na Cetinju, koji je šokirao cijeli region, još nije poznat, ali mediji navode da je pucnjavi prethodila porodična svađa. Lokalni mediji su objavili, pozivajući se na nezvanična saznanja, da je krvoproliće počelo nakon svađe ubice sa ujakom. Druga verzija je da se tragedija dogodila zbog kašnjenja u plaćanju kirije.

Naime, porodica koja je stanovala kao podstanar kod Vuka Borilovića navodno je kasnila sa plaćanjem kirije. Borilović je, prema toj verziji, vršio pritisak na ženu koja je bila podstanar, a ona se potom požalila mužu, koji je bio na putu. Muž je pozvao prijatelja, koji je otišao kod Borilovića, i tada je došlo do verbalnog sukoba koji je rezultirao stravičnim masakrom.

Borilović je rođen 21. 11. 1988. godine na Cetinju. Osnovnu školu završio na Cetinju, a Srednju brodo-mašinsku u Beogradu. Bio je oženjen i otac troje djece.

TRT Balkan / agencije