Cavusoglu najavio skoru posjetu predsjednika Republike Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji     Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Cavusoglu izjavio je nakon sastanka sa srbijanskim kolegom Nikolom Selakovićem kako regionalna saradnja “u ovom osjetljivom vremenu treba mnogo više da bude u prvom planu, što mi i podstičemo”, te najavio skoru posjetu predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji.

Na sastanku je bilo govora o nizu važnih tema poput ekonomske saradnje, značajnih projekata, investicija, energetike, kulturne saradnje, konzularnih odnosa, ali i drugih bitnih regionalnih tema.

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu je rekao da su razgovarali o mreži konzularnih usluga koje treba proširiti. Rekao je da su uz podršku Republike Srbije otvorili generalni konzulat u Novom Pazaru, te da se predviđa otvaranje konzularnog ureda i u Nišu.

„Kako bismo dodatno razvili naše ekonomske odnose, koristit ćemo naše mogućnosti na najefikasniji način“, izjavio je Cavusoglu.

Rečeno je i da se broj turista povećava na obje strane. Ove godine se u Turkiye očekuje oko 300 hiljada turista iz Srbije.

Cavusoglu je izjavio i da će ministri unutrašnjih poslova dvaju zemalja potpisati ugovor o putovanjima s ličnim kartama. Srbija će biti šesta zemlja u koju će građani Turkiye moći putovati s ličnom kartom.

Srbija pridaje poseban značaj unapređenju političkog dijaloga i bilateralne saradnje s Republikom Turkiye, izjavio je ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković.

"Veoma smo zadovoljni zbog uzlaznog trenda tih odnosa i možemo da kažemo da u prethodne 142 godine naših diplomatskih odnosa oni se sada nalaze na svom historijskom vrhuncu", rekao je Selaković.

Dodao je da su tokom razgovora s Cavusogluom razmijenili mišljenja o nizu važnih tema. Izrazio je zahvalnost Cavusogluu i Turkiye koja, kako je kazao, ulaže značajne napore na planu unapređenja političkih i ekonomskih odnosa dviju država.

"Ovo je bila prilika da razgovaramo o situaciji u svijetu i regionu”, rekao je Selaković. On je dodao da je s turskim kolegom razgovarao i o situaciji u Bosni i Hercegovini i tom prilikom su afirmisali podršku teritorijalnom integritetu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovom poštivanju.

"Za nas je prihvatljivo svako rešenje do kojeg se dolazi putem dijaloga, uz uvažavanje sva tri konstitutivna naroda i oba bosanskohercegovačka entiteta", naglasio je Selaković.

Napomenuo je kako je s Cavusogluom razgovarao i o dijalogu između Beograda i Prištine, istaknuvši kako se njegov turski kolega uvijek interesuje za napredak razgovora.

Ponovio je da su ekonomski odnosi između Srbije i Turkiye na vrhuncu, o čemu govore podaci da je trgovinska razmjena između dviju zemalja prešla nivo od dvije milijarde eura godišnje.

"Samo u prva četiri meseca ove godine, po našoj metodologiji, ta razmena je premašila nivo od 585 miliona eura, što je u vreme kada je čitav svet na pragu ozbiljne ekonomske krize nešto čime zaista možemo da se pohvalimo“, naveo je ministar vanjskih poslova Srbije.

Istakao je i da turski investitori nisu smanjili interesovanje za ulaganja u Srbiju, te je podsjetio da je u 2021. godini ukupna trgovinska razmjena između Srbije i Turkiye zabilježila rast od 31,2 posto.

Ministri su se dotakli i infrastruktunih projekata te su ocijenili da je izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo, uz podršku Turkiye, od suštinske važnosti za budućnost regiona, pomirenje i unapređenje odnosa u ovom dijelu Evrope.

Na kraju Selaković se osvrnuo i na situaciju u Ukrajini, istakavši da zajedno s turskim ministrom izražavaju posvećenost miru i nadu da će do njegovog postizanja doći što je moguće prije.

Cavusoglu je prije sastanka sa Selakovićem održao I sastanke sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, Ivicom Dačićem - predsjednikom Narodne skupštine Republike Srbije te premijerkom Srbije Anom Brnabić. Nakon posjete Srbiji, ministar vanjskih poslova Turkiye Cavusoglu će posjetiti Sjevernu Makedoniju, zatim Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

TRT Balkan / agencije