Mevlut Cavusoglu poručio je kako je vrijeme da "Balkan svoju sudbinu uzme u svoje ruke". Foto: AA

Podsjećajući da je Balkan kroz svoju historiju bio otvoren za različite utjecaje zbog svog geografskog položaja, Cavusoglu je ukazao na značaj regionalne balkanske politike.

"Uvijek smo pominjali važnost politike Balkana. Zaista, vrijeme je da svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke", rekao je Cavusoglu i naglasio da je posebno obećavajući cilj inicijative “Otvorenog Balkana” da omogući slobodan pristup tržištu rada.

Razmjene učenika i studenata, zajednički istraživački projekti i priznavanje stručnih certifikata također će zadržati kvalifikovanu balkansku omladinu u regionu.

"Nadamo se da će sve ovo riješiti problem odliva mozgova s kojim se Balkan suočava", rekao je turski ministar i dodao da "kao jedan od najvećih investitora u regionu, vjerujemo da će to podstaći i direktna strana ulaganja".

Podsjetio je da je rat Rusije i Ukrajine poziv na buđenje.

"Rat u Evropi je poziv za buđenje. Vidimo koliko smo ranjivi na razne šokove. Zima dolazi. Energetska i prehrambena sigurnost postali su uobičajeni izazovi. Ne postoji drugi recept osim solidarnosti", kazao je Cavusoglu.

Istakao je da, kao Turkiye, "nastavljamo da dajemo sve od sebe za nesmetanu implementaciju Sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica, koji je postignut u Istanbulu uz posredovanje Turkiye“.
"Dajemo sve od sebe da pomognemo našim balkanskim susjedima da osiguraju svoje potrebe za gasom za zimu", rekao je Cavusoglu i dodao da je "rat potvrdio važnost zajedničkog ulaganja u obnovljive izvore energije i integracije tržišta električne energije i gasa".

"Inicijativu ‘Otvoreni Balkan’ vidimo kao most između Balkana i Evropske unije. U prošlosti je proširenje bilo među najuspješnijim politikama EU. Ali, EU je postala okrenuta unutra i uski politički interesi kidnapovali su program proširenja. Niko ne može ponuditi dobro objašnjenje zašto su Sjeverna Makedonija i Albanija čekale toliko dugo. I, čestitamo objema na početku pristupnih pregovora", kazao je Cavusoglu.

Turski šef diplomatije je rekao da je rat u Evropi sve podsjetio na važnost proširenja Evropske unije.
Izrazio je nadu da će iskustvo Sjeverne Makedonije i Albanije u vezi s pristupnim pregovorima biti drugačije od iskustva Turkiye.

"Ne želim ni da pričam o tome kako je članstvo Turkiye politizirano uskim interesima. Nadamo se da će inicijativa ubrzati evropsku integraciju regiona i nadamo se da će se još više zemalja pridružiti inicijativi ‘Otvoreni Balkan’. Sjetite se da sjedimo zajedno za istim stolom u okviru SEECP-a više od 25 godina. Iako kroz ovu inicijativu u vlasništvu Balkana ima mnogo toga da se postigne, ostaju dva izazova. Prvo, politička kriza u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan će sljedeće sedmice posjetiti Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku. Trenutna situacija u Bosni i Hercegovini bit će na vrhu našeg dnevnog reda", naglasio je Cavusoglu i dodao: "Ne možemo dozvoliti još jedan sukob u srcu Balkana."

Govoreći o drugom izazovu, Cavusoglu je naveo proces dijaloga Beograda i Prištine.
"Dogovor o ličnim kartama pokazuje zaslugu da se fokusiramo na naše zajedničke interese, a ne na razlike. Turkiye ima otvorenu komunikaciju s obje strane. Nastavit ćemo da podstičemo dijalog za postizanje dogovora o tablicama vozila i drugim preostalim pitanjima. Neki mogu misliti da je Turkiye autsajder ili rival. Ovo je potpuno pogrešno, jer, mi smo Balkan i na to smo ponosni", poručio je Cavusoglu.


Turski ministar je odbacio vještačke podjele na Balkanu.      Foto: AA

"Odbacujemo vještačke podjele. Podjela Balkana na Zapad ili Istok neće riješiti naše probleme niti će služiti bilo kome. Balkan treba da preuzme kontrolu nad svojom sudbinom. Trebali bismo ukloniti prepreke rastu. Trebalo bi da napredujemo zajedno. Kao i uvijek, nastavit ćemo da podržavamo svaki napor za dobrobit našeg regiona", zaključio je Cavusoglu.
U Beogradu se danas održava Samit lidera ‘Otvoreni Balkan’ kojem osim članica inicijative Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, prisustvuju i predstavnici Turkiye, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Mađarske.

Tegeltija: BiH treba da se pridruži ‘Otvorenom Balkanu’

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je ocijenio da je “Otvoreni Balkan” potreban poslovnoj zajednici i građanima BiH, jer im je potrebno da imaju slobode kao i EU.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija istakao je u petak da je potrebno da se Bosna i Hercegovina pridruži “Otvorenom Balkanu”, jer je to potrebno poslovnoj zajednici.

"U Ohridu prije tri mjeseca sam rekao da se nadam da je to posljednji put da ja govorim kao gost, ali, eto, opet sam gost. Ili se samiti ‘Otvorenog Balkana’ održavaju često, ili su blokade u BiH još prejake kada je u pitanju ovaj proces", rekao je Tegeltija i dodao da su u BiH blokade ponekad "veoma, veoma jake".

Tegeltija je poručio da je na samit u Beogradu došao u ime poslovne zajednice i građana kojima “Otvoreni Balkan” može donijeti samo dobro.

"Danas taj proces blokiraju samo dva čovjeka, ali i to će proći, izbori svakako dolaze", istakao je Tegeltija.

Ocijenio je da zemlje “Otvorenog Balkana” traže rješenja za sebe i svoje države, ali i za region.
Tegeltija je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije Ediju Rami i Dimitru Kovačevskom što drže otvorena vrata za BiH i Crnu Goru.
"Ne postavljate političke uslove, nemate želje da nam mijenjate Ustav kao neki i imate želju da BiH bude dio ‘Otvorenog Balkana’", rekao je Tegeltija.

U Beogradu se danas održava Samit lidera “Otvoreni Balkan” kojem osim članica inicijative Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, prisustvuju i predstavnici Turkiye, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Mađarske.

Vučić: Da region govori jednim glasom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ocijenio da su zemlje regiona vezane i potrebne jedne drugima i da će inicijativa “Otvoreni Balkan” doprinijeti razvoju kompletnog regiona.

Vučić je izjavio u petak da inicijativa “Otvoreni Balkan” treba da pomogne da region govori jednim glasom kada je riječ o ključnim pitanjima za sve zemlje regiona i region u cjelini.

Kako je rekao na Samitu lidera “Otvorenog Balkana” danas će biti potpisani sporazumi koji će omogućiti da se zabrana izvoza strateških prehrambenih proizvoda u jednoj zemlji “Otvorenog Balkana” neće odnositi na druge dvije.

Dodao je i da će biti usvojen operativni plan u oblasti civilne zaštite i osnovan zajednički koprodukcioni fond “Otvorenog Balkana” za kinematografiju i audiovizuelne aktivnosti.
"Izdavanje prvih radnih dozvola bit će prekretnica koja će usmjeriti razvoj privrede u naše tri zemlje", poručio je Vučić.

Rekao je da je ovo prvi skup država “Otvorenog Balkana”, nakon što su Albanija i Sjeverna Makedonija otvorile pristupne pregovore s Evropskom unijom.

"Želim na tome da im čestitam i, koliko smo mogli, pomogli smo u ostvarenju tog cilja", rekao je Vučić.

Poručio je da ministri vanjskih poslova Turkiye i Mađarske, Mevlut Cavusoglu i Peter Sijarto nisu gosti.

"Mi smo toliko vezani i potrebni jedni drugima, što pokazuje i učestalost naših susreta i vjerujem da će, iako neki i dalje nisu formalno dio ‘Otvorenog Balkana’ i neće biti, moći s našim zemljama da ostvaruju otvorenu saradnju", naglasio je Vučić.

U Beogradu se danas održava Samit lidera “Otvoreni Balkan” kojem, osim članica inicijative Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, prisustvuju i predstavnici Turkiye, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Mađarske.

TRT Balkan