Cavusoglu se u Prištini sastao s ministricom vanjskih poslova Kosova, Donikom Gervallom     Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Cavusoglu je nakon sastanka izjavio da se rat u Ukrajini negativno održava na region, ali da će Turkiye iskoristiti sva diplomatska sredstva i da neće dozvoliti povratak u “mračne devedesete”.

Ministar Cavusoglu je kazao da je na početku ove posjete regionu boravio u Beogradu, gdje je poslao slične poruke o dijalogu Prištine i Beograda − da sporazum treba biti postignut diplomatskim putem.

"Podržavamo dijalog Prištine i Beograda, odnosno Kosova i Srbije. Smatramo da dogovor treba postići diplomatskim putem. Osim toga, dešavanja u BiH, dešavanja u regionu, ukrajinski rat, negativno se odražavaju na region. Postoje pouke iz kojih treba učiti. Vidjeli smo da je napetost u regionu porasla. Kao Turkiye, više puta smo govorili da nećemo dozvoliti da se ovaj region vrati u mračne dane 90-ih, i radimo na tome. Kao zemlja koja ima dobre odnose sa svim zemljama u regionu i može razgovarati sa svima, nastavit ćemo s angažovanjem i diplomatijom, jer dijalog je neophodan za trajni mir i stabilnost u regionu”, rekao je Cavusoglu.

Ističući da ekonomski odnosi između dviju zemalja brzo napreduju, Cavusoglu je ocijenio kako Sporazum o slobodnoj trgovini daje jasne rezultate.

"Sporazum o slobodnoj trgovini je stupio na snagu 2019. Neki zlonamjerni krugovi su vodili kampanju protiv ovog Sporazuma, ali njegov doprinos našoj ekonomskoj saradnji je očigledan. Naša trgovina je prošle godine porasla za približno 53 posto. Izvoz Kosova u Turkiye se udvostručio.

U prvom kvartalu ove godine imamo povećanje izvoza Kosova u Turkiye od približno 21 posto. Međutim, smatramo da je ova cifra nedovoljna. Vjerujemo da Kosovo ima više proizvoda za prodaju Turkiye. Kako se izvoz iz Turkiye na Kosovo povećava, moramo zajedno raditi na povećanju izvoza iz Kosova u Turkiye“, kazao je Cavusoglu.

Dodao je da će u tom pravcu uskoro biti formiranje zajedničke ekonomske komisije, a organizovat će se i ekonomski forumi koji će okupiti biznismene iz obje zemlje.

Turske investicije na Kosovu omogućuju zaposlenje više od 10 hiljada Kosovara     Foto: AA

Ministar Cavusoglu je poručio kako treba povećati investicije u obje zemlje.

"Turske investicije ovdje pružaju zaposlenje i mogućnosti za zapošljavanje za više od 10 hiljada Kosovara. Do sada je bilo ulaganja od 410 miliona dolara. Povećava se, također, izvoz Kosova u treće zemlje. Stoga, kako budemo povećavali i poboljšavali investicione mogućnosti i uslove kosovskih poslovnih ljudi, naše kompanije će ulagati još više. Nastavit ćemo da radimo zajedno na ovim temama. Ohrabrujemo naše poslovne ljude da povećaju svoju trgovinu i investicije. Naša TIKA je izuzetno aktivna, do sada su realizovali više od 700 projekata na Kosovu.Oni nastavljaju rad na realizaciji novih projekata, uz podršku kosovske vlade. Tu su i kulturni Institut Yunus Emre i Fondacija Maarif. Pored političke podrške u oblasti kulture, obrazovanja, ekonomije, naša podrška Kosovu u svakoj oblasti nastavlja rasti“, rekao je Cavusoglu.

Prisustvo FETO-a predstavlja veliku smetnju u međusobnim odnosima

Istakao je kako postojanje terorističke organizacije FETO na Kosovu predstavlja veliku smetnju u kosovsko-turskim odnosima.

"Možemo reći da je to jedini test, osim toga nemamo nikakvih problema. Zato što FETO nastavlja sve vrste negativnih napora da zatruje naše odnose. Prisustvo FETO-a na Kosovu, organizacije koja je pokušala državni udar u Turkiye, duboko rastužuje turski narod. Ne mogu, a da ovo ne kažem ovdje. Vidimo da se na Kosovu provodi ista strategija kao i u prošlosti. S jedne strane nastavljaju da truju omladinu, s druge strane povećavaju njihova ulaganja u medije. Njihovi napori da se infiltriraju u državne institucije nastavljaju se na isti način. Drugim riječima, rade ono što rade u Turkiye i drugim zemljama. Zato je za nas iz Turkiye žalosno to vidjeti ovdje, u prijateljskom i bratskom Kosovu. Vidimo da su opasni po sigurnost i budućnost Kosova. Ne gledajte u neke zemlje koje podržavaju FETO organizaciju ili ne slušaju Turkiye. Nijedna od njih neće biti ni od kakve koristi sutra. Ovo je veoma važno i u smislu vaše vlastite sigurnosti”, kazao je turski ministar.

Gervalla: Pozdravljamo svako angažovanje na pronalaženju stabilnog rješenja za region

Šefica kosovske diplomatije Donika Gervalla je rekla da je Turkiye posljednjih decenija stajala uz Kosovo u teškim i ključnim trenucima, i na tome će Kosovo uvijek biti zahvalno. Ona je rekla da Kosovo pozdravlja svako angažovanje na pronalaženju stabilnog rješenja za region.

"Kosovo ima jasnu orijentaciju integracije u sve euroatlanske strukture. Kao važna članica NATO-a, nakon ruske agresije na Ukrajinu, Turkiye je ponudila svoje posredovanje, a aktivna je i na Balkanu kao neutralni posrednik između Srbije i ostalih”, kazala je Gervalla.

Ona je istakla da je stav Kosova jasan – Rusiju i Srbiju vidi ne samo kao agresivan faktor, već i destabilizujući za cijeli region.

Gervalla je rekla da je razgovarano i o podršci Turkiye u oblasti obrazovanja i zdravstva, te da je ona izrazila zahvalnost turskoj vladi na pomoći.

"Izrazila sam, također, zainteresovanost Kosova za produbljivanje saradnje, stvaranje mogućnosti za više turskih direktnih investicija na Kosovu i maksimalno korištenje potencijala koji se nude u okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini, koji je stupio na snagu u junu 2019. godine“, naglasila je Gervalla.

Nakon sastanka sa šeficom kosovske diplomatije, turski ministar Cavusoglu je s kosovskim ministrom za infrastrukturu i prostorno planiranje Liburnom Aliuom potpisao Sporazum o saradnji u oblasti civilne avijacije, s ciljem povećanja broja letova između dviju zemalja

TRT Balkan / agencije