Očekuje se, kako je saopšteno, da će gasna interkonekcija između dvije zemlje biti spremna za operativni rad polovinom obe godine.          Foto: AA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je, zajedno sa predsjednikom Bugarske Rumenom Radevim, gradilište u Kostinbrodu u blizini Sofije, na kojem su danas počeli radovi na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, na bugarskoj teritoriji, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Obilasku su prisustvovali i ministri rudarstva i energetike dviju zemalja Dubravka Đedović i Rosen Hristov, kao i izvršni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i "Bulgartransgaza" Vladimir Malinov.

Komesarka Evropske unije za energiju Kadri Simson čestitala je u videoporuci Bugarskoj i Srbiji na početku gradnje gasne interkonekcije i sa bugarske strane.

"Ovo je važan momenat u aktuelnoj situaciji, budući da će obe zemlje, ali i ceo region, moći da diverzifikuju izvore snabdevanja gasa i omoguće stabilno snabdevanje potrošačima, kao i da smanje zavisnost od ruskog gasa", kazala je Simson, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je rekla kako je ovo ujedno značajan korak za cijeli region, zvog čega je Evropska komisija podržala taj projekat.

Međusistemska gasna veza "Bugarska - Srbija" (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmjernog gasovoda kroz obje države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša. Kapacitet gasovoda je 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat zajedničkog interesa za EU.

Kako je saopšteno, ukupna vrijednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, prema procjenu Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona eura, od kojih EIB u vidu kredita obezbjeđuje 25 miliona eura, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU-a iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP "Srbijagas".

Glavni izvođač je kompanija "Glavbolgarstroy", a radovi uključuju izgradnju dvosmjernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš - Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri mjerno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Očekuje se, kako je saopšteno, da će gasna interkonekcija između dvije zemlje biti spremna za operativni rad polovinom obe godine.

TRT Balkan / agencije